Постови

KROMPIR SA PILETINOM

Слика
Potrebni sastojci: 1kg krompira; Pilece belo meso; 1 jaje; 1 casa mleka (200ml); 3 kasicice majoneza; 2-3 kasike paradajz sosa; 1 kasicica soli; 1 kasicica zacina; 1 kasicica slatke paprike; Malo belog luka u granulama; Malo bibera; Malo persunovog lista; 200g kackavalja. Priprema: Krompir isecite na kockice i zacinite tako sto cete pomesati majonez,  paradajz sos,  so, zacin, beli luk, biber i  slatku papriku. Dobro izmesajte kako bi se svi zacini sjedinili sa krompirom.   Pilece belo meso isecite na kockice pa i njega zacinite. Proprzite u tiganju desetak minuta pa sjedinite sa krompirom. Preko stavite malo persuna, zatim umutite jedno jaje sa mlekom pa prelijte preko krompira.  Pecite krompir u rerni oko 40 minuta na 200 stepeni.   Nakon 40 minuta izvadite krompir i  preko stavite narendani kackavalj,  pecite jos 5-10 minuta. 

KAJINE PRINCEZ KROFNE

Слика
Princez krofne su francuska poslastica koja je vremenom pocela da se pravi u celom svetu. Prvo testo za krofne napravio je sef kuhinje Katarine Medici 1540.  Svedjani su poznati po najkreativnijim receptima za princez krofne, recimo zute za Uskrs, crvene za Bozic, bela za svadbe i  princez krofne sa pomorandzom za Noc vestica.  Potrebni sastojci: 250ml vode; 100ml ulja; 15 ravnih kasika brasna; 1 prasak za pecivo; 4 jaja. FIL: 1l mleka; 4 zumanca; 5 kasika secera; 1 kesica vanilin secera; 5 kasika brasna; 150g margarina ili putera. Priprema: Stavite u serpu vodu i ulje, neka provri pa sklonite sa vatre i  dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo.  Vratite na vatru I brzo mesajte dok se ne stvori kompaktno testo koje se odvaja od ivica serpe.   U prohladjeno testo dodajte jedno po jedno jaje, stalno mesajuci. Spricom ili kasicicom formirajte krofne na plehu oblozenom papirom za pecenje.  Potrebno je da ostavite dovoljno prostora izmedju krofni jer krofne narastu prilikom

CUFTE U PARADAJZ SOSU

Слика
Razni recepti cufti mogu se naci sirom Evrope i Azije, od Iberije i Svedske do indijskog potkontinenta.   U Srbiji i Bosni i Hercegovini se obicno prave od mlevene govedine ili mesanog mlevenog mesa.  U Hrvatskoj i Sloveniji se nazivaju polpete.  Potrebni sastojci: 1/2kg mlevenog mesanog mesa; 3-4 cena belog luka; 1 kasika zacina; 3-4 kasike prezli; Malo bibera. Brasno za valjanje cufti.  Sos: 1/2l kuvanog paradajza; 1 kasicica aleve paprike; 1 crni luk; 2-3 kasike brasna; Soli po ukusu i  malo secera (jedna ravna kafena kasika). Priprema: U mleveno meso stavite istisnuti beli luk, zacin, malo bibera i prezle. Sve zamesite i  pravite cufte. Cufte uvaljajte u brasno i  przite na ulju sa obe strane.  Sos: Iseckajte crni luk pa ga proprzite na ulju, dodajte alevu papriku, zatim kuvani paradajz i malo secera.  Kuvati sos 15-20 minuta pa dodajte brasno  (brasno razmutite sa malo vode). Kada bude skuvano, dodajte cufte i  pustite jos par minuta da se krcka.  Cufte posluzite uz pi