KAJINE PRINCEZ KROFNE

Princez krofne su francuska poslastica koja je vremenom pocela da se pravi u celom svetu. Prvo testo za krofne napravio je sef kuhinje Katarine Medici 1540. 
Svedjani su poznati po najkreativnijim receptima za princez krofne, recimo zute za Uskrs, crvene za Bozic, bela za svadbe i  princez krofne sa pomorandzom za Noc vestica. 

Potrebni sastojci:

250ml vode;
100ml ulja;
15 ravnih kasika brasna;
1 prasak za pecivo;
4 jaja.
FIL:
1l mleka;
4 zumanca;
5 kasika secera;
1 kesica vanilin secera;
5 kasika brasna;
150g margarina ili putera.

Priprema:

Stavite u serpu vodu i ulje, neka provri pa sklonite sa vatre i  dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo.  Vratite na vatru I brzo mesajte dok se ne stvori kompaktno testo koje se odvaja od ivica serpe.  
U prohladjeno testo dodajte jedno po jedno jaje, stalno mesajuci.
Spricom ili kasicicom formirajte krofne na plehu oblozenom papirom za pecenje.  Potrebno je da ostavite dovoljno prostora izmedju krofni jer krofne narastu prilikom pecenja. 
Peci u rerni 15 minuta na 200 stepeni. Rernu nemojte otvarati dok se peku.  Pecene krofne ostavite tako u plehu da se ohlade. 
Za krem umutite zumanca sa secerom i  brasnom, razmutiti sa malo hladnog mleka. Ostatak mleka stavite da provri pa sipajte krem od zumanaca i  kuvajte da se zgusne.  Gotov krem skinite sa vatre i  u ohladjeno dodajte puter  i vanilin secer.  
Ohladjene krofne rasecite filujte kremom i  pospite secerom u prahu. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI