Постови

BOMBICE SA ROGACEM

Слика
Ovaj recept je iz stare mamine sveske. Potrebni sastojci: 300g secera; 1-2 case vode;  300g mlevene plazme ili nekog drugog keksa; 200g mlevenog rogaca; 2 vanilin secera; 125g margarina; Malo strugane cokolade oko 50g; Prah secer, cokolada za kuvanje ili mleveni orasi za valjanje bombica.  Priprema: Secer i vodu prokuvajte,  pa dodajte mleveni keks, rogac,  vanilin secer, margarin i struganu cokoladu i sve izjednacite.  Pravite bombice i uvaljajte ih po zelji u mlevene orahe,  prah secer ili otopljenu cokoladu.  Ja sam napravila jedne sa orasima i jedne sa otopljenom cokoladom,  a vi mozete po izboru, ukusu, zavisi sta vise volite u svakom slucaju sta god da izaberete verujem da ce vam se svideti. 

LAHMADZUN

Слика
Lahmadzun je turski specijalitet sa mlevenim mesom i jedno od njihovih najpopularnijih jela . Potrebni sastojci: Nadev: 200g mlevene junetine; 1 glavica crnog luka srednje velicine; 3 cena belog luka; 1 saka persuna; 4 kasike pasiranog paradajza; 1 kasicica mlevene crvene paprike; So; Biber.  Testo: 300g brasna; 15g svezeg kvasca; 250ml tople vode; 1 kasicica soli; 1 kasika secera; 1 kasika maslinovog ulja; 3 kasike mleka. Priprema: Sve sastojke osim mesa izrezite sitno. Izrucite sve u posudu, dodajte mleveno meso pa rukom dobro mesite sve zajedno oko 2-3 minuta da se sve lepo poveze. Po potrebi dodatno zacinite po svom ukusu. Ukoliko volite malo pikantnije dodajte i jednu kasicicu cilija.  U mlako mleko stavite secer pa izmrvite kvasac, dobro promesajte i pospite brasnom.  Brasno sipajte u posudu u kojoj cete mesiti testo. Kada se kvasac aktivirao promesajte ga sa brasnom, dodajte so i vodu pa zamesite glatko testo. Testo oblikujte u loptu, premazit

SVINJSKI VRAT

Слика
Potrebni sastojci: 3kg svinjskog vrata; 2 kasicice soli; 2 kasicice biljnog zacina; 2 kasicice bibera; 1 kasicica belog luka u prahu; 1,5l vode. Priprema: Pomesati sve zacine zajedno i premazati svinjski vrat. Ostaviti meso da odstoji preko noci u frizideru. U tepsiju staviti meso i naliti sa malo vode.  Zatim prekriti meso sa folijom. Ne sme nigde da bude otvorena tepsija, inace meso nece biti socno. Staviti u rernu na 200 stepeni da se pece oko 3 sata.  Povremeno prelivati meso saftom iz tepsije, a ako nestane vode naliti jos. Pred sam kraj skinuti foliju i ostaviti jos 30 minuta. Ispecen vrat izvaditi iz rerne i ostaviti ga pokriven da se ohladi jedno 15 minuta. Isecen vrat sluziti uz salatu.