Постови

TASCI SA PEKMEZOM

Слика
Potrebni sastojci: 500g brasna; 1 jaje; 1/4 male kasike soli; 1dl vode; 1 pekmeza; 100g prezli; 100g maslaca; 150g secera. Priprema: Sipati brasno u posudu za mesenje, napraviti udubljenje u sredini, dodati jaje, malo soli i mlake vode pa umesiti testo kao za rezance. Dobro izmesiti testo i razvuci u koru debljine oko 3 mm. Na polovini razvijene kore stavljati gomilice pekmeza pri tom praviti razmake. Na namazanu polovinu testa preklopiti preko namazane i iseci komade oko pekmeza. Pritiskati prstima da se slepe. Ostaviti taske da se malo prosuse pa ih skuvati u slanoj vodi, procediti i sloziti u ciniju. Na vrelom maslacu proprziti prezle i svaki red slozenih kolacica posipati tom mesavinom i secerom. Sluziti toplo.

PASTETA OD BELE RIBE

Слика
Potrebni sastojci: 1kg bele ribe; 2 sargarepe; 1 paskanat; 2 glavice crnog luka; 2 lovorova lista; 1 paradajz; 2 male kasike aleve paprike; 1/2 male kasike bibera; 1 mala kasika soli; 2 male kasike zacina; Malo limunovog soka; 1dl (moze i manje) ulja. Priprema: Ribu ocistiti, odstraniti glavu, rep i peraja. Sargarepu, paskanat, crni luk i paradajz iseci na kolutove, a beli luk sitno naseckati. Ribu staviti da se delimicno skuva. Kada je gotova odstraniti krupnije koske, sitnije se raskuvaju te prilikom mlevenja postaju sastavni deo pastete. Povrce staviti u posudu i naliti uljem. Voda ili ma kakva druga tecnost se ne dodaje. Kuva se na tihoj vatri dok ne uvri sav sok. Sve zajedno se samelje na masini za meso. Pastetu preliti sa malo limunovog soka.

KROMPIR PIPI DUGA CARAPA

Слика
Potrebni sastojci: 1kg krompira; 150g susama; Kukuruzno brasno za valjanje; So; Malo vode. Priprema: Oprati neoljusten krimpir i iseci na cetvrtine, svaki komad uvaljati u smesu od kukuruznog brasna i malo soli. Peci u rerni na 220 stepeni oko 45-60 minuta.  Susam ispeci u rerni. Samleti i dodati malo vode i soli.  Sos treba da bude gustine jogurta. Pecene krompire preliti ili umakati u sos.