SLAVSKI KOLAC
Potrebni sastojci: Testo za kolac: 1,3 kg mekog brasna tip 400 2 jaja 1 solja mleka 1 solja vode 20 g svezeg kvasca 3 kasike ulja 1 kasika soli 2 kasike secera 1 jaje za premazivanje testa pre nego sto dodate ukrase Testo za ukrase: 400 g brasna 1 kasika soli voda Priprema: Ubacite kvasac u malo mleka i dodajte kasiku secera da nadođe. Potom zamesite srednje tvrdo testo, dobro umeseno testo od svih sastojaka. Sto bolje premesite testo, manje su sanse da ce kolac da pukne prilikom pecenja. Kada testo naraste da se otprilike duplira, ponovo ga premesite. Premeseno testo podelite na 7 jufkica, s tim da 6 jufkica budu jednake, a jedna od njih malo veca. Odvojiti i malo testa za pletenicu. Najveću jufkicu stavite u sredinu pleha za pecenje, a ostale oko nje. Premazati testo umucenim jajetom, pa staviti pletenicu oko srednjeg kruga i ređati ukrase. Kolac peci u napred zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih pola sata, 40 minuta u zavisnosti od