SLAVSKI KOLAC




Potrebni sastojci:

Testo za kolac:
1,3 kg mekog brasna tip 400
2 jaja
1 solja mleka
1 solja vode
20 g svezeg kvasca
3 kasike ulja
1 kasika soli
2 kasike secera 
1 jaje za premazivanje testa pre nego sto dodate ukrase
 

Testo za ukrase:
400 g brasna
1 kasika soli
voda

Priprema:

Ubacite kvasac u malo mleka i dodajte kasiku secera da nadođe. Potom zamesite srednje tvrdo testo, dobro umeseno testo od svih sastojaka.

Sto bolje premesite testo, manje su sanse da ce kolac da pukne prilikom pecenja.

Kada testo naraste da se otprilike duplira, ponovo ga premesite.

Premeseno testo podelite na 7 jufkica, s tim da 6 jufkica budu jednake, a jedna od njih malo veca. Odvojiti i malo testa za pletenicu.

Najveću jufkicu stavite u sredinu pleha za pecenje, a ostale oko nje.

Premazati testo umucenim jajetom, pa staviti pletenicu oko srednjeg kruga i ređati ukrase.

Kolac peci u napred zagrejanoj rerni na 200 stepeni nekih pola sata, 40 minuta u zavisnosti od same rerne.

Kako se pravi testo za ukrase?
Od brasna, vode i soli, zamesite tvrđe testo, da bude kao plastelin.

Potom rastanjiti testo oklagijom, vaditi kruzice ostrom modlom i oblikovati ruzice.

A listove, pticice, knjige i krstice praviti kasnije, kada se rastanjeno testo jos malo prosusi, jer se tako lakse urezuju sare.

Klas psenice se pravi od valjuska testa debljine prsta koji se zaseca makazicama sa ostrim vrhom. Recka se naizmenicno cik-cak, pocevsi od vrha klasa.

Ukoliko zelite da naglasite nesto na ukrasima, tipa krst, pera na pticama, to mozete uciniti tako sto cete na taj deo naneti cetkicom malo razmucenog jajeta.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI