SVINJSKA REBARCA IZ RERNE - HRSKAVA KORICA, MEKANO MESO
Nekad su najjednostavnija jela i najbolja. Svinjska rebarca iz rerne su upravo to – klasika koja uvek miriše na porodičan ručak, vikend i domaći sto. Hrskava korica, meso koje se odvaja od kostiju bez imalo otpora, i onaj savršeni sos na dnu pleha u kojem poželiš da umočiš svaki zalogaj krompira ili parče hleba.
U nastavku vam donosim recept koji sam isprobala više puta, svaki put s istim uspehom – svi traže još! Ako i vi volite ona rebarca koja se tope u ustima, ali imaju divno zapečenu koricu, ovo je recept za vas.
Potrebni sastojci:
1,5 kg svinjskih rebaraca
2 kašike ulja
1 ravna kašičica soli
½ kašičice bibera
1 kašičica slatke aleve paprike
1 kašičica suvog biljnog začina (po želji)
1 kašičica senfa
2–3 čena belog luka (sitno iseckanog ili u granulama)
1/2 kašičice majčine dušice ili ruzmarina (po želji)
100 ml vode
Priprema:
1. Priprema mesa:
Rebarca isecite na komade željene veličine. U manjoj činiji pomešajte ulje, senf, začine i beli luk. Time dobro premažite rebarca sa svih strana i ostavite ih da odstoje bar 30 minuta, a idealno i do 2 sata u frižideru da lepo upiju začine.
2. Rerna i pečenje:
Rernu uključite na 180°C (gore-dole, bez ventilatora). Rebarca poređajte u pleh sa kožom okrenutom nadole. Sipajte 100 ml vode na dno pleha, pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu.
3. Polagano pečenje:
Pečenje traje oko 1,5 do 2 sata ukupno. Prvih 60–70 minuta pecite poklopljeno folijom, da meso omekša i pušta sokove. Zatim skinite foliju, okrenite rebarca da koža bude gore, i pecite još 30–40 minuta dok ne dobiju lepu, hrskavu koricu.
4. Završnica:
Ako želite dodatno zapečenu koricu, možete poslednjih 5–10 minuta uključiti ventilator ili gornji grejač. Pazite da ne izgori.
Posluženje:
Rebarca su najbolja uz krompir iz rerne, kiseli kupus salatu ili paradajz i crni luk leti. A ako ostane koji komad – i hladna su savršena!
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!