SVINJSKA REBARCA IZ RERNE - HRSKAVA KORICA, MEKANO MESO


Nekad su najjednostavnija jela i najbolja. Svinjska rebarca iz rerne su upravo to – klasika koja uvek miriše na porodičan ručak, vikend i domaći sto. Hrskava korica, meso koje se odvaja od kostiju bez imalo otpora, i onaj savršeni sos na dnu pleha u kojem poželiš da umočiš svaki zalogaj krompira ili parče hleba.

U nastavku vam donosim recept koji sam isprobala više puta, svaki put s istim uspehom – svi traže još! Ako i vi volite ona rebarca koja se tope u ustima, ali imaju divno zapečenu koricu, ovo je recept za vas.



 Potrebni sastojci:

1,5 kg svinjskih rebaraca

2 kašike ulja

1 ravna kašičica soli

½ kašičice bibera

1 kašičica slatke aleve paprike

1 kašičica suvog biljnog začina (po želji)

1 kašičica senfa

2–3 čena belog luka (sitno iseckanog ili u granulama)

1/2 kašičice majčine dušice ili ruzmarina (po želji)

100 ml vode


 Priprema:

1. Priprema mesa:
Rebarca isecite na komade željene veličine. U manjoj činiji pomešajte ulje, senf, začine i beli luk. Time dobro premažite rebarca sa svih strana i ostavite ih da odstoje bar 30 minuta, a idealno i do 2 sata u frižideru da lepo upiju začine.


2. Rerna i pečenje:
Rernu uključite na 180°C (gore-dole, bez ventilatora). Rebarca poređajte u pleh sa kožom okrenutom nadole. Sipajte 100 ml vode na dno pleha, pokrijte aluminijumskom folijom i stavite u rernu.


3. Polagano pečenje:
Pečenje traje oko 1,5 do 2 sata ukupno. Prvih 60–70 minuta pecite poklopljeno folijom, da meso omekša i pušta sokove. Zatim skinite foliju, okrenite rebarca da koža bude gore, i pecite još 30–40 minuta dok ne dobiju lepu, hrskavu koricu.


4. Završnica:
Ako želite dodatno zapečenu koricu, možete poslednjih 5–10 minuta uključiti ventilator ili gornji grejač. Pazite da ne izgori.


 Posluženje:

Rebarca su najbolja uz krompir iz rerne, kiseli kupus salatu ili paradajz i crni luk leti. A ako ostane koji komad – i hladna su savršena!

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIŠ SA SIROM I ŠUNKOM

ROLAT OD SPANACA

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM