Постови

MADJARICA

Слика
Potrebni sastojci: Za kore: 600g brasna; 50g maslaca; 200g secera u prahu; 2 jajeta; 2dl kisele pavlake; 1 prasak za pecivo. Za fil: 1l mleka; 5 kasika griza; 2 kasike kakaoa; 250g secera; 250g maslaca ili margarina. Za glazuru: 80g secera; 2 kasike vode; 100g cokolade; 20g maslaca. Priprema: Zamesiti testo od brasna, maslaca, secera u prahu, jaja, kisele pavlake i praska za pecivo. Izraditi ga na dasci za mesenje, podeliti na 6 jednakih delova, razvuci oklagijom u velicinu pleha u kom ce se peci. Ispeci 6 kora i ostaviti da se ohlade. Za fil skuvati u litri mleka griz i kakao, na tihoj vatri, dok se ne zgusne, dodati secer i jos malo kuvati, ostaviti da se ohladi. U ohladjeno dodati umuceni maslac, sve izmesati pa filovati kore i slagati jednu preko druge. Na kraju dodati glazuru. Skuvati na pari secer, vodu i cokoladu, pa u vruce dodati maslac, mesati dok se glazura malo ohladi pa preliti kolac.

PERKELT

Слика
Potrebni sastojci: 1kg teleceg mesa od grudi; 3 glavice crnog luka; 1 paradajz; 2 ljute papricice; 1dl vode; 300g brasna; So; Biber; Mlevena paprika. Priprema: Ovaj poznati paprikas koji nosi naziv perkelt priprema se sa domacim rezancima ako se zeli dobar domaci ukus ovog jela. Meso iseci na manje komade dodati sitno iseckan luk i dinstati na ulju dok meso ne omekne. Zatim dodati so, biber, mlevenu papriku, ljute papricice i toliko vode da meso ogrezne u njoj. Kuvati na umerenoj temperaturi dok meso sasvim ne omekne pa dodati oljusten i iseckan paradajz i kuvati dalje. U toku kuvanja mesa napraviti rezance. Zamesiti testo od jaja, vode i brasna, dobro ga izraditi i razvuci koru debljine 2mm. Koru prosusiti i iseci na rezance. Rezance spustiti u vrelu vodu i kuvati. Gotove procediti, preliti hladnom vodom i opet ocediti. Na vecu ciniju prvo staviti rezance, pa preko njih preliti paprikas. Sluziti dok je toplo.

ARAPSKE PALACINKE

Слика
Potrebni sastojci: Testo 250g brasna; 250g griza; 1 jaje; 1 prasak za pecivo; 1 kesica suvog kvasca; 1 mala kasicica soli; 2 male kasicice secera; Topla voda za umutiti testo. Priprema: Prvo kvasac razmutiti sa malo mlake vode. Brasno, griz, so, secer i prasak za pecivo fino izmesati i dodati jaje i razmuceni kvasac i sa toplom vodom napraviti testo kao za palacinke. Testo ostaviti da stoji oko sat vremena i pre pecenja promesati. Ugrejati tiganj i samo ga prvi put premazati sa malo ulja i stavljati po jednu kutlacu smese i peci na laganoj temperaturi samo sa jedne strane, videce se kako se stvaraju mali baloncici i kad je sve suvo i ispod fino rumeno onda je gotovo.  Peci dok ne potrosite nadev. Istopiti malo putera i dodati meda pa premazati palacinke ili sa marmeladom i nutelom, kako ko voli.