Постови

MAKSIMOV KROMPIR

Слика
Potrebni sastojci: 1kg krompira; 3 glavice crnog luka; 100g pirinca; 500g susene sunke; 300g suvih domacih kobasica; Mlevena paprika; Ulje; So. Priprema: Luk ocistiti, isprati i iseckati pa posuti po namascenoj vatrostalnoj posudu ili tepsiji. Preko luka ravnomerno rasporediti pirinac, a preko pirinca ociscen, opran i isecen krompir i na kraju iseckanu suvu sunku i kobasice. Mlevenu papriku i so izmesati sa vodom pa preliti da ogrezne u tecnosti. Peci na jacoj temperaturi, i ako je potrebno doliti jos malo vode. Kad krompir dobro porumeni, izvaditi iz rerne i sluziti sa salatom od kiselog kupusa ili sa paprikama iz tursije.

SARGAREPA

Слика
Ova vrsta povrca poznata je vec od starog doba, narocito po svojim znacajnim energetskim i terapeutskim svojstvima. Danas se zna da je sargarepa bogata vitaminima, narocito provitaminom A, koji se pretvara u organizmu u vitamin A, neophodan za vid, rastenje, kao i aktivno sredstvo u borbi protiv kijavice, zapaljenja grla i angine. Sargarepa sadrzi gvozdje i fosfor. Evo i lekovitih svojstava sargarepe: na opekotinu treba odmah staviti ociscenu sargarepu zavijenu u gazu. Oblozi od sargarepe se upotrebljavaju za lecenje cireva na kozi. Sok od sargarepe, pomesan sa sokom od pomorandze, koje treba popiti ujutru na prazan stomak, odrzava svezinu koze. Takodje, sargarepa je vrlo efikasna i u poremecaju mokrenja, ali dejstvo je nesto produzeno jer se efekat javlja tek 4-5 sati posle uzimanja. Protiv kaslja: u jednom litru vode skuvati 300 grama sargarepe, odmah je izgnjeciti i opet pomesati sa vodom u kojoj se kuvala. Dodati dve kasicice meda i piti mlako vise puta u toku dana. Ako imate masnu

SARAN NA LUKU SA NANOM

Слика
Potrebni sastojci: 1kg sarana; 1/2kg crnog luka; 1/2 kasicice mlevene paprike; 4 kasike ulja; 1 solja pirinca; 1/4 kurkume; 1/2 kasicice brasna; 1-2 crvene, zelene ili zute paprike; So; Malo lista nane. Priprema: Sarana od 1kg očistiti iseci ga na najmanje na sest komada, pa svaki komad nozem malo zaseci i posoliti. Ocistiti luk i iseckati na rebarca. U zagrejano ulje spustiti luk i prziti da malo omeksa, pa dodati mlevenu papriku. Gotov luk izruciti u tepsiju i rasporediti, dodati i pirinac, staviti kurkumu. Preko toga poredjati komade sarana i svaki komad preliti sokom od 3 kasike ulja zagrejati, dodati pola kasicice brasna, proprziti,  dodati iseckanu papriku zatim doliti decilitar vode pustiti da provri. Staviti tepsiju u rernu i peci na umerenoj temperaturi dok voda ne uvri. Pred kraj dodati malo lista nane koja ce jelu dati narociti miris.