Постови

CUFTE U PARADAJZ SOSU

Слика
Razni recepti cufti mogu se naci sirom Evrope i Azije, od Iberije i Svedske do indijskog potkontinenta.   U Srbiji i Bosni i Hercegovini se obicno prave od mlevene govedine ili mesanog mlevenog mesa.  U Hrvatskoj i Sloveniji se nazivaju polpete.  Potrebni sastojci: 1/2kg mlevenog mesanog mesa; 3-4 cena belog luka; 1 kasika zacina; 3-4 kasike prezli; Malo bibera. Brasno za valjanje cufti.  Sos: 1/2l kuvanog paradajza; 1 kasicica aleve paprike; 1 crni luk; 2-3 kasike brasna; Soli po ukusu i  malo secera (jedna ravna kafena kasika). Priprema: U mleveno meso stavite istisnuti beli luk, zacin, malo bibera i prezle. Sve zamesite i  pravite cufte. Cufte uvaljajte u brasno i  przite na ulju sa obe strane.  Sos: Iseckajte crni luk pa ga proprzite na ulju, dodajte alevu papriku, zatim kuvani paradajz i malo secera.  Kuvati sos 15-20 minuta pa dodajte brasno  (brasno razmutite sa malo vode). Kada bude skuvano, dodajte cufte i  pustite jos par minuta da se krcka.  Cufte posluzite uz pi

DIMLJENI SVINJSKI VRAT

Слика
Ukusan i  izdasan obrok, a tako jednostavan.  Potrebni sastojci: 400g dimljenog svinjskog vrata; 4 cena belog luka; Malo persunovog lista; 1/2 limuna; Ulje. Priprema: U tiganju podmazanom uljem stavite samleveni beli luk i komade suvog dimljenog vrata, proprzite sa obe strane oko 5 minuta.  Na kraju ih pospite persunovim liscem koji ste prethodno poprskali sokom od pola limuna.  Uz dimljeni svinjski vrat posluzite pomfrit,  salatu po zelji i  naravno casu dobrog crnog vina. 

BELI PIRINAC

Слика
Potrebni sastojci: 500g pileceg belog mesa; 2 glavice crnog luka; 150g pirinca; 1 sargarepa; Ulje; Zacin po ukusu; So po ukusu i malo bibera. Priprema: Iseckajte crni luk, sargarepu izrendajte pa proprzite na ulju. Dodajte sitno iseceno belo meso pa sve zajedno proprzite.  Dodajte pirinac koji ste prethodno obarili.   Nalijte jednu casu vode,  dodajte so, zacin i  ko voli moze malo bibera.   Stavite u rernu da se zapece 20-25 minuta na 200 stepeni. Pirinac je gotov kada voda ispari.