Постови

DOMACI LEDENI CAJ

Слика
Za vrele letnje dane ledeni caj je prijatno osvezenje.   Ledeni caj sadrzi mnogo vode, vitamina i minerala, podize energiju i vitalnost,a neke vrste ledenog caja pomazu i u prevenciji i ublazavanju raznih zdravstvenih problema.  Moze se praviti skoro od svih vrsta caja koje se inace piju vruce.  Za intenzivniju aromu, napitak najpre treba ohladiti,  a zatim mu dodati led. Za brzo hladjenje, posudu sa cajem treba na 20 minuta staviti u drugu posudu punu leda ili ledeno hladne vode i nekoliko puta promesati.  Kao ukusan dekorativni dodatak, u ledeni caj mogu se staviti i zaledjene jagode ili sumsko voce,  a mogu se dodati i jestive latice cveca.  Najcesce mu se dodaju tanko narezane kriske limuna, pomorandze,  limete ili energizirajuci listici nane. Crni ledeni caj se najcesce aromatizuje ukusima limuna, pomorandze i breskve, a zeleni aromama ananasa i manga.  Po pravilu ledeni caj se sluzi u visokim casama, sa slamcicom, kojim sarenim kisobrancicem,  korom od pomorandze,  ponekom kandir

PRZENA PAPRIKA

Слика
Ukusan zalogaj od samo cetiri sastojka. Jeftino, brzo i lako. Potrebni sastojci: 1kg paprika silja; 7 jaja; 1 kasika brasna; 1,5 kasicica soli; Ulje za przenje. Priprema: Paprike ocistite od semenki i drski, operite i iseckajte na kockice srednje velicine.  Sipajte ulje u tiganj ili serpu da pokrije dno. Dodajte papriku i  przite dok ne omeksa uz povremeno mesanje. Posoliti papriku.   Umutite jaja sa jednom kasikom brasna, zatim dodajte u sud sa paprikom. Przite jos par minuta. Mesajte da ne bi jelo zagorelo. Kada su se jaja isprzila,  jelo je gotovo. Sluzite uz paradajz salatu ili samo paradajz.

GULAS SA VRGANJIMA

Слика
Vrganj ima malo kalorija, a prepun je proteina, vlakana,  antioksidanata, zato je neprocenjiv kod skidanja viska kilograma. Sadrzi znatne kolicine vitamina B1,  B2,  C  i D, dijetalnih vlakana kao i mineralnih materija (kalijum, gvozdje,  cink i kalcijum). Energetska vrednost vrganja kao i svih pecuraka iznosi od 18 do 26 kilokalorija, sto ih cini veoma korisnim u borbi protiv gojaznosti i u raznim dijetama.  Potrebni sastojci: 1/2kg vrganja; 5 krompira srednje velicine; 2 glavice crnog ili crvenog luka; 4-5 cena belog luka; 1 kasika aleve paprike; Maslinovo ili suncokretovo ulje; So i biber po ukusu; 1 kasika suvog biljnog zacina; 2dl paradajza; Malo persunovog lisca.  Priprema: Iseckajte crni luk i proprzite na ulju, zatim dodajte beli luk. Vrganje operite i isecite dodajte ih u luk, sipajte malo vode. Krompir oljustite,  operite i isecite na kockice,  jedan krompir ostavite ceo. Krompir dodajte vrganjima. Ostavite da se gulas krcka oko 40 minuta uz povremeno