GULAS SA VRGANJIMA
Vrganj ima malo kalorija, a prepun je proteina, vlakana, antioksidanata, zato je neprocenjiv kod skidanja viska kilograma. Sadrzi znatne kolicine vitamina B1, B2, C i D, dijetalnih vlakana kao i mineralnih materija (kalijum, gvozdje, cink i kalcijum). Energetska vrednost vrganja kao i svih pecuraka iznosi od 18 do 26 kilokalorija, sto ih cini veoma korisnim u borbi protiv gojaznosti i u raznim dijetama.
Potrebni sastojci:
1/2kg vrganja;
5 krompira srednje velicine;
2 glavice crnog ili crvenog luka;
4-5 cena belog luka;
1 kasika aleve paprike;
Maslinovo ili suncokretovo ulje;
So i biber po ukusu;
1 kasika suvog biljnog zacina;
2dl paradajza;
Malo persunovog lisca.
Priprema:
Iseckajte crni luk i proprzite na ulju, zatim dodajte beli luk. Vrganje operite i isecite dodajte ih u luk, sipajte malo vode. Krompir oljustite, operite i isecite na kockice, jedan krompir ostavite ceo. Krompir dodajte vrganjima. Ostavite da se gulas krcka oko 40 minuta uz povremeno mesanje i dolivanje vode ukoliko je potrebno. Kada je krompir omeksao izvadite onaj ceo i izgnjecite ga pa ga ponovo vratite u gulas, dodajte paradajz, zacine i persunov list. Kada gulas dobije finu gustinu, sklonite ga sa ringle.
Gulas mozete posluziti uz pirinac, samostalno ili uz palentu.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.