GULAS SA VRGANJIMA

Vrganj ima malo kalorija, a prepun je proteina, vlakana,  antioksidanata, zato je neprocenjiv kod skidanja viska kilograma. Sadrzi znatne kolicine vitamina B1,  B2,  C  i D, dijetalnih vlakana kao i mineralnih materija (kalijum, gvozdje,  cink i kalcijum). Energetska vrednost vrganja kao i svih pecuraka iznosi od 18 do 26 kilokalorija, sto ih cini veoma korisnim u borbi protiv gojaznosti i u raznim dijetama. 

Potrebni sastojci:

1/2kg vrganja;
5 krompira srednje velicine;
2 glavice crnog ili crvenog luka;
4-5 cena belog luka;
1 kasika aleve paprike;
Maslinovo ili suncokretovo ulje;
So i biber po ukusu;
1 kasika suvog biljnog zacina;
2dl paradajza;
Malo persunovog lisca. 

Priprema:

Iseckajte crni luk i proprzite na ulju, zatim dodajte beli luk. Vrganje operite i isecite dodajte ih u luk, sipajte malo vode. Krompir oljustite,  operite i isecite na kockice,  jedan krompir ostavite ceo. Krompir dodajte vrganjima. Ostavite da se gulas krcka oko 40 minuta uz povremeno mesanje i dolivanje vode ukoliko je potrebno.  Kada je krompir omeksao izvadite onaj ceo i izgnjecite ga pa ga ponovo vratite u gulas, dodajte paradajz, zacine i persunov list. Kada gulas dobije finu gustinu,  sklonite ga sa ringle. 

Gulas mozete posluziti uz pirinac, samostalno ili uz palentu.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI