DOMACI LEDENI CAJ

Za vrele letnje dane ledeni caj je prijatno osvezenje.  
Ledeni caj sadrzi mnogo vode, vitamina i minerala, podize energiju i vitalnost,a neke vrste ledenog caja pomazu i u prevenciji i ublazavanju raznih zdravstvenih problema.  Moze se praviti skoro od svih vrsta caja koje se inace piju vruce. 
Za intenzivniju aromu, napitak najpre treba ohladiti,  a zatim mu dodati led.
Za brzo hladjenje, posudu sa cajem treba na 20 minuta staviti u drugu posudu punu leda ili ledeno hladne vode i nekoliko puta promesati. 
Kao ukusan dekorativni dodatak, u ledeni caj mogu se staviti i zaledjene jagode ili sumsko voce,  a mogu se dodati i jestive latice cveca.  Najcesce mu se dodaju tanko narezane kriske limuna, pomorandze,  limete ili energizirajuci listici nane.
Crni ledeni caj se najcesce aromatizuje ukusima limuna, pomorandze i breskve, a zeleni aromama ananasa i manga. 
Po pravilu ledeni caj se sluzi u visokim casama, sa slamcicom, kojim sarenim kisobrancicem,  korom od pomorandze,  ponekom kandiranom ili pravom vockom. 

Potrebni sastojci:

1l vode;
6 filter kesica caja od nane;
2 filter kesice vocnog caja; 
1 limun - sok;
1 kasicica smedjeg secera, a mozete staviti med umesto secera. 

Priprema:

1/2l vode staviti da prokljuca.  Skloniti sa ringle i ubaciti filter kesice od caja,  poklopiti i ostaviti 10 minuta. Izvaditi filter kesice, presuti caj u bokal sa 1/2l hladne vode, dodati sok od jednog limuna,  smedji secer ili med po ukusu i sve dobro promesati. 
Dodati dosta kockica leda i osvezenje je spremno.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI