DOMACI LEDENI CAJ
Za vrele letnje dane ledeni caj je prijatno osvezenje.
Ledeni caj sadrzi mnogo vode, vitamina i minerala, podize energiju i vitalnost,a neke vrste ledenog caja pomazu i u prevenciji i ublazavanju raznih zdravstvenih problema. Moze se praviti skoro od svih vrsta caja koje se inace piju vruce.
Za intenzivniju aromu, napitak najpre treba ohladiti, a zatim mu dodati led.
Za brzo hladjenje, posudu sa cajem treba na 20 minuta staviti u drugu posudu punu leda ili ledeno hladne vode i nekoliko puta promesati.
Kao ukusan dekorativni dodatak, u ledeni caj mogu se staviti i zaledjene jagode ili sumsko voce, a mogu se dodati i jestive latice cveca. Najcesce mu se dodaju tanko narezane kriske limuna, pomorandze, limete ili energizirajuci listici nane.
Crni ledeni caj se najcesce aromatizuje ukusima limuna, pomorandze i breskve, a zeleni aromama ananasa i manga.
Po pravilu ledeni caj se sluzi u visokim casama, sa slamcicom, kojim sarenim kisobrancicem, korom od pomorandze, ponekom kandiranom ili pravom vockom.
Potrebni sastojci:
1l vode;
6 filter kesica caja od nane;
2 filter kesice vocnog caja;
1 limun - sok;
1 kasicica smedjeg secera, a mozete staviti med umesto secera.
Priprema:
1/2l vode staviti da prokljuca. Skloniti sa ringle i ubaciti filter kesice od caja, poklopiti i ostaviti 10 minuta. Izvaditi filter kesice, presuti caj u bokal sa 1/2l hladne vode, dodati sok od jednog limuna, smedji secer ili med po ukusu i sve dobro promesati.
Dodati dosta kockica leda i osvezenje je spremno.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.