Постови

DOMACI SIRUP OD LOVORA

Слика
Napravite sami domaci sirup od lovora i limuna protiv kaslja. Trebace vam samo tri sastojka: lovorov list, limun i secer. Ovaj sirup je neprikosnoven prirodni lek za zdravlje pluca i disajnih puteva, protiv bronhitisa, prehlade, virusa, respiratornih infekcija, sezonskog gripa, a izuzetno se dobro pokazao kod pusackog kaslja. Potrebni sastojci: 10 listova lovora; 15 kasika secera (beli, zuti, smedji); 1 ceo limun; 200ml vode. Priprema: Odvojite 10 listova lovora i sve ih izmrvite. U jednu serpu sipajte malo vode da prekrije dno, pa u nju izrucite 15 kasika secera. Sve stavite na sporet na tihu vatru i pocnite polako mesati da se secer karamelizuje, kada se secer istopi i dobije se zlatno-braon tecnost, preko toga dodajte casu vruce vode, ponovo mesajte da se sve sjedini, pojacajte temperaturu kada provri dodajte lovorov list i ponovo mesajte, ovaj ce sirup spreciti sirenje bakterija i virusa. Ostavite da lagano vri 3 minuta. Poklopite i ostavite da se hladi.

BRZE PUNJENE POGACICE

Слика
Potrebni sastojci: Za testo: 2,5 solje (200ml) brasna; Prasak za pecivo; Pola kasicice soli; 1 solja kiselog mleka; 1/2 solje ulja; Nadev: 200g rendanog sira; 1 jaje. Za premazivanje: 1 kasicica kiselog mleka; 1 kasicica ulja; 1 jaje; Susam za posipanje. Priprema: U posudi prosejte dve solje brasna, dodajte so, prasak za pecivo, kiselo mleko i ulje. Mesajte sve dok ne dobijete homogenu smesu. Preostalo brasno dodajte postepeno i zamesite meko i elasticno testo.  Testo ostavite da odstoji dok vi pripremate nadev. Pomesajte rendani sir i jaje.  Od testa napravite 10 loptica, svaku lopticu rastanjite i dodajte po jednu kasicicu nadeva, ucvrstite ivice na listove i ponovo napravite lopte.  Poredjajte ih u pleh oblozen papirom za pecenje.  Umutite jaje sa kiselim mlekom i uljem, pa premazite pogacice. Odozgo ih obilno pospite susamom.  Pogacice pecite oko 20-25 minuta na 180 stepeni dok ne dobiju zlatnobraon boju.

TOKANJ GULAS

Слика
Ukoliko ste ljubitelji pikantnih ukusa, onda je ovo jelo pun pogodak za vas. Potrebni sastojci: 600g svinjskog mesa od vrata; 1 paprika babura; 4 velike glavice crnog luka; 1 kasika senfa; 2 kasike kisele pavlake; 40ml belog vina; 2-3 cena belog luka; 4 kasike ulja; Zacini po ukusu. Priprema: Papriku baburu i svinjsko meso isecite na stapice,  a crni luk na rebarca.  Dinstajte meso na malo ulja dok ne bude uprzeno. U posebnoj posudi luk  malo dinstajte pa dodajte isecenu papriku. Spojite luk, papriku i meso.  Ostavite da se krcka. Kada postane gusto , dodajte vino I pustite da se krcka jos 10 minuta, zatim zacinite po ukusu. Dodajte beli luk, senf i kiselu pavlaku pa sve dobro izmesajte. Gulas kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata uz sto manje mesanja.  Servirajte uz kuvanu testeninu.