DOMACI SIRUP OD LOVORA

Napravite sami domaci sirup od lovora i limuna protiv kaslja. Trebace vam samo tri sastojka: lovorov list, limun i secer.
Ovaj sirup je neprikosnoven prirodni lek za zdravlje pluca i disajnih puteva, protiv bronhitisa, prehlade, virusa, respiratornih infekcija, sezonskog gripa, a izuzetno se dobro pokazao kod pusackog kaslja.

Potrebni sastojci:

10 listova lovora;
15 kasika secera (beli, zuti, smedji);
1 ceo limun;
200ml vode.

Priprema:

Odvojite 10 listova lovora i sve ih izmrvite. U jednu serpu sipajte malo vode da prekrije dno, pa u nju izrucite 15 kasika secera. Sve stavite na sporet na tihu vatru i pocnite polako mesati da se secer karamelizuje, kada se secer istopi i dobije se zlatno-braon tecnost, preko toga dodajte casu vruce vode, ponovo mesajte da se sve sjedini, pojacajte temperaturu kada provri dodajte lovorov list i ponovo mesajte, ovaj ce sirup spreciti sirenje bakterija i virusa. Ostavite da lagano vri 3 minuta. Poklopite i ostavite da se hladi.

U medjuvremenu uzmite jedan limun operite ga u vodi u kojoj ste dodali sodu bikarbonu,  isperite i obrisite. Limun isecite na pola, od polovine limuna iscedite sok, a drugu polovinu isecite na kriske. 
U serpu sa sirupom sipajte sok od limuna, procedite u teglu, odozgo stavite nekoliko kriski limuna, mozete dodati i  jednu kasiku livadskog meda. Zatvorite teglu i drzite u frizideru.
Sirup potrosite u roku od dve nedelje.
Odrasli: 3x po jedna supena kasika;
Deca: 1-2 supene kasike u toku dana.

Коментари

Постави коментар

Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI