SONJINE KROFNE
Potrebni sastojci:
1/2kg brasna;
300ml toplog mleka;
3 zumanca;
100g istopljenog maslaca ili margarina;
1 kesica suvog kvasca;
2 kasike kristal secera;
1/2 kasicice soli;
1 vanilin secer;
Secer u prahu za posipanje.
Dzem po izboru.
Priprema:
U toplo mleko stavite kvasac, secer i vanilin secer. Ostavite da se kvasac aktivira oko 10 minuta. Kada se kvasac aktivirao promesajte pa dodajte zumanca, so i istopljeni maslac/margarin. Promesajte i dodajte postepeno brasno. Umesite glatko testo varjacom oko 5 minuta kako bi testo bilo meko i vazdusasto. Testo ostavite na toplom mestu da naraste. Kada je testo naraslo istresite ga na radnu povrsinu posutu brasnom i blago premesite. Istanjite testo na debljinu od 1cm i casom vadite krofne.
Krofne poredjajte na pleh oblozen papirom za pecenje, prekrijte krpom za sudove i ostavite da narastu oko 20 minuta. Kada su krofne narasle casicom od rakije (donjim delom) pritisnite sredinu i punite svaku sredinu dzemom.
Krofne pecite oko 15 minuta na 170 stepeni, vi prilagodite prema vasoj rerni.
Pecene krofne pospite secerom u prahu.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.