SONJINE KROFNE

Potrebni sastojci:

1/2kg brasna;
300ml toplog mleka;
3 zumanca;
100g istopljenog maslaca ili margarina;
1 kesica suvog kvasca;
2 kasike kristal secera;
1/2 kasicice soli;
1 vanilin secer;
Secer u prahu za posipanje. 
Dzem po izboru. 

Priprema:

U toplo mleko stavite kvasac, secer i vanilin secer. Ostavite da se kvasac aktivira oko 10 minuta.  Kada se kvasac aktivirao promesajte pa dodajte zumanca, so i istopljeni maslac/margarin.  Promesajte i dodajte postepeno brasno.  Umesite glatko testo varjacom oko 5 minuta kako bi testo bilo meko i vazdusasto. Testo ostavite na toplom mestu da naraste.  Kada je testo naraslo istresite ga na radnu povrsinu posutu brasnom i blago premesite.  Istanjite testo na debljinu od 1cm i casom vadite krofne.

Krofne poredjajte na pleh oblozen papirom za pecenje,  prekrijte krpom za sudove i ostavite da narastu oko 20 minuta. Kada su krofne narasle casicom od rakije (donjim delom) pritisnite sredinu i  punite svaku sredinu dzemom. 

Krofne pecite oko 15 minuta na 170 stepeni, vi prilagodite prema vasoj rerni. 
Pecene krofne pospite secerom u prahu. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI