Постови

JOSOV PECENI KROMPIR

Слика
Potrebni sastojci: 1kg belog krompira; 1 veca glavica crnog luka; 50ml ulja; Dimljena slanina (reznjevi); 1 kasicica aleve paprike; So po ukusu; Zacin po ukusu; Biber; 1 kasicica majcine dusice; Malo belog luka u prahu . Priprema: Crni luk iseckajte sitno ili na rebarca kako god, proprzite ga malo na ulju da dobije staklastu boju.  Krompir oljustite,  operite i isecite na kolutove. Zatim ga zacinite gore navedenim zacinima. U vatrostalnu posudu ili neku drugu sipajte prvo uprzeni luk, preko poredjajte krompir, nalijte vode tako da poslednji red krompira bude iznad vode. Odozgo poredjajte slaninu isecenu na komade debljine pola prsta.  Stavite krompir da se pece na 200 stepeni. Nakon 20 minuta mozete da okrenete slaninu kako bi bila hrskava i sa druge strane. Kada voda bude potpuno isparila i krompir dobije zlatno-zutu boju a slanina postane hrskava izvadite krompir iz rerne i posluzite jelo uz salatu, hladno pivo ili belo vino.

PUZICI SA SIROM

Слика
Ne znam sta mi je u zadnje vreme, uhvatilo me neko ludilo pa cesto  nesto mesim, inace moram vam priznati da nisam bas nesto volela a i nije mi uspevalo. Verovatno vremenom sam naucila i sada rekoh suprugu mogu da otvorim pekaru. Salim se naravno. Danas vam donosim recept za Puzice sa sirom, testo je univerzalno pa ih mozete praviti i slatke, ili nekim drugim nadevom po zelji. Potrebni sastojci: 600-650g brasna; 1 kvasac svez a moze i suvi; 200ml toplog mleka; 1 kasicica secera; 2 kasicice soli; 100ml ulja; 100ml vode; 1 jaje i 1 belance. Fil: 300-400g sira; 1-2 kasike kisele pavlake; 1 jaje. Za premazivanje: 1 zumance; 3 kasike ulja; Susam za posipanje.  Priprema: Stavite kvasac u ciniju prelijte toplim mlekom, dodajte kasicicu secera i jednu kasiku brasna,  sve promesajte da se kvasac rastopi ostavite da nadodje 10-15 minuta.  Nakon toga dodajte vodu, ulje, jedno jaje i jedno belance postepeno dodajte brasno i u medjuvremenu dodajte so.  Umesite glatko testo i

BORANIJA BEZ MESA

Слика
Potrebni sastojci: 1kg boranije; 1 veca glavica crnog luka; 1 ravna kasika aleve paprike; 1,5 kasika brasna; 3-4 cena belog luka; Ulje; Zacini po ukusu. Priprema: Boraniju ocistite, isecite i operite ukoliko koristite svezu,  a ukoliko koristite zamrznuto nije potrebno  sve ovo.  Iseckajte crni luk, pa ga proprzite malo na ulju da dobije staklastu boju,  zatim dodajte boraniju,  nalijte vode toliko da prekrije boraniju. Kuvajte dok ne omeksa, ukoliko je potrebno dolivajte pomalo vode.  Kada je boranija mekana dodajte alevu papriku i sitno seckani beli luk, posolite i kuvajte jos malo. Nakon toga razmutite 1,5 kasiku brasna sa malo vode, sipajte u boraniju,  promesajte i zacinite po ukusu. Kuvajte jos desetak minuta i to je to.