Постови

PITA SA ZUTIM KREMOM

Слика
Potrebni sastojci: 1 pakovanje kora za pitu; 500g visanja; 3 kasike griza. Za krem: 500ml mleka; 120g secera; 5 zumanaca; 40g gustina ili kukuruznog skroba; 2 vanilin secera; Malo korice limuna. Za griz preliv za kore: 3 jaja; 300ml jogurta; 100ml ulja; 10 kasika secera; 1 kesica praska za pecivo; 12 kasika griza. Secer u prahu za posipanje.  Priprema: Stavite 500ml mleka da se zagreje do kljucanja. Ogulite jedan limun i stavite koricu u mleko, samo zuti deo. U posebnoj ciniji pomesajte zumanca, secer, vanilin secer i gustin. Mesajte dok ne dobijete ujednacenu i tecnu masu. Kada se mleko zagrejalo izvadite koricu limuna i dodajte oko 200ml mleka u masu sa zumancima pa promesajte dok ne dobijete ujednacenu masu, zatim vratiti u posudu sa preostalim mlekom i  kuvajte oko 3 minuta uz neprestano mesanje da se masa zgusne. Da bi krema zadrzala svoj sjaj odmah je prebacite u hladnu posudu koju ste prethodno drzali pola sata u frizideru. Mesajte

ROL KOBASICE

Слика
Svi znamo za rol virsle, a ja sam umesto virsli koristila kobasice i mogu vam reci da je vrlo ukusno i zasitno.  Potrebni sastojci: 50g brasna; 1 kasicica secera; 1 suvi kvasac; 1dl mlakog mleka; 1dl jogurta; 50ml ulja (1/2dl); 300g brasna; 1 kasicica soli; Hrenovke (virsle), tanke kobasice. Od ove smese izadje 8 komada. Priprema: U posudu sipajte 50g brasna,  dodajte secer,  suvi kvasac, mlako mleko promesajte i ostavite 10 minuta sa kvasac nadodje.  Nakon 10 minuta dodajte jogurt,  ulje izmesajte,  stavite preostalo brasno pomesano sa jednom kasicicom soli i umesite testo. Ostavite testo da naraste oko 30 minuta.  Premesite testo, podelite na osam delova (loptica), svaku lopticu razvaljajte pa stavite kobasicu (kobasicu presecite na dva dela), testo mozete premazati senfom pa onda staviti kobasicu, zatim zamotajte.  Rol kobasice poredjajte u pleh oblozen papirom za pecenje i ostavite jos 30 minuta da narastu.   Peci na 200 stepeni 12 minuta. Pecene rol kobasic

LISNATE KIFLICE SA DZEMOM

Слика
Potrebni sastojci: 250g brasna; 1/2 kasicice soli; 2 kasike secera u prahu; 200g putera; 60ml ledeno hladne vode; 1 jaje za premazivanje; Secer u prahu za posipanje.  Priprema: U prosejano brasno dodajte so i secer u prahu, i sve dobro izmesajte. Hladan puter isecite na kocke i rukama utrljajte u brasno. Postepeno dodajte ledeno hladnu vodu dok mesate smesu.  Kada dobijete ujednacenu smesu,  prebacite je na radnu povrsinu oblikujte u pravougaonik, oblozite plasticnom folijom i ostavite 30 minuta da odstoji. Nakon 30 minuta izvadite testo, stavite na radnu povrsinu posutu brasnom i razvaljajte testo uz pomoc oklagije. Testo ce izgledati prosarano puterom, ukoliko vam se neki deo gde se nalazi puter lepi, nista strasno samo pospite malo brasna i nastavite sa razvlacenjem testa. Kada dobijete pravougaonik preklopite ga kao pismo na tri dela. Pre savijanja testa otklonite visak brasna.  Rotirajte testo za 90 stepeni i ponovo ga razvijajte po siroj strani. Ponovite s