Постови

PIZZA MINI PECIVO

Слика
Potrebni sastojci: 800g mekog brasna;  200ml mleka; 7g suvog kvasca; 1 kasika secera; 1 kasika soli; 250ml vode; 100ml ulja. Nadev: 350g sunke, sunkarice, pizza sunke ili neka druga salama, parizer; 150g bilo kojeg tvrdog sira; Kecap, paradajz; 1 kasicica ili vise origana. I jos jedno zumance, 1 kasika mleka, na vrh kasicice crvene paprike ili kecapa. Priprema: U toplo mleko stavite kvasac i secer, pa promesajte i ostavite desetak minuta kako bi se kvasac aktivirao. Za to vreme razmerite brasno, dodajte so i promesajte.  Sipajte zatim toplu vodu, 70ml ulja i aktiviran kvasac. Prvo malo sve promesajte, a zatim umesite testo.  Testo je prilicno mekano i lepljivo za ruke, pa ga pred kraj izvadite na radnu povrsinu i prelijte ostatkom ulja.  Mesite sve dok se ulje ne ugradi u testo.  Podmazite sto uljem, testo podelite na cetiri dela, svaki deo oblikujte u loptu, pa svaku loptu testa premazite sa malo ulja. Preko testa prebacite kesu ili foliju, pa krpu

BUREK SA SIROM

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg kora za gibanicu-pitu; 1/2kg sira; 200ml kisele vode; 100ml ulja; So po potrebi.  Priprema: U posudi pomesajte kiselu vodu i ulje, stavite na sporet da prokljuca.  Okruglu tepsiju premazite uljem. Na dno tepsije stavite dve kore, tako da vam krajevi prelaze ivice tepsije. Uzmite dve kore, izguzvajte ih kao lepezu i poredjajte ih u tepsiju, poprskajte ih mesavinom vode i ulja, pa rasporedite izmrvljeni sir, tako nastavite sve dok ne utrosite sve kore. Krajeve kora koje vise sa strane tepsije, prebacite preko kora i fino ususkajte burek.  Burek premazite mesavinom vode i ulja. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta ili manje u zavisnosti od rerne. 

OSLIC IZ RERNE

Слика
Potrebni sastojci: 1kg oslica; 120ml ulja; 1 kasicica vegete; 1,5 kasicica soli; 1 kasicica aleve paprike; 100g psenicnog brasna. Priprema: Ribu operite, i prosusite ubrusom. Isecite je na polovine i ocistite od iznutrica i peraja.  U dubljem tanjiru pomesajte brasno, so, alevu papriku i vegetu. Na dno tepsije ili pleha sipajte oko 100ml ulja da prekrije dno.  Svaki komad ribe uvaljajte u mesavinu brasna sa zacinima, pa redjajte u nauljanu tepsiju-pleh.  Ribe jos malo odozgo poprskajte uljem oko 20ml. Pecite u rerni na 200 stepeni 20 minuta. Nakon 20 minuta izvadite tepsiju iz rerne pa okrenite ribu, vratite ponovo u rernu da se pece jos 20 minuta ili dok ne dobije zlatno-zutu boju.