GOMBOCE
Gomboce ili knedle poticu iz Madjarske. Najbolje su one sa sljivama, medjutim mogu biti punjene kajsijama, pekmezom, visnjama, kremom, kakaom...One koje se prave sa sljivama smatraju se najtradicionalnijom poslasticom. Potrebni sastojci: 700g krompira; 500g sljiva; 1l vode; 2 cela jaja; 1/2 kasicice cimeta; 2 supene kasike secera; 5g soli; 400g brasna; 200g prezli; 200g secera; 150ml ulja; ili 200g g mlevenih oraha; 200g secera. Priprema: Stavite krompir u ljusci u hladnu i posoljenu vodu. Kada provri kuvati jos oko pola sata. Sljive ocistite od kostica pazeci da polovine ostanu spojene. Pomesajte cimet i secer. Kada je krompir skuvan ocedite vodu i ostavite da se malo prohladi. Oljustite ga pa ga izrendajte na rende ili ga izgnjecite tako da nema grudvica. Dodajte cela jaja, dve kasike ulja, so pa opet sve zajedno izgnjecite. Postepeno dodajte brasno i zamesite testo da bude meko ali da se ne lepi pod prstima. Testo razvucite na brasnom posutoj