Постови

GOMBOCE

Слика
Gomboce ili knedle poticu iz Madjarske. Najbolje su one sa sljivama,  medjutim mogu biti punjene kajsijama,  pekmezom,  visnjama, kremom, kakaom...One koje se prave sa sljivama smatraju se najtradicionalnijom poslasticom.  Potrebni sastojci: 700g krompira; 500g sljiva; 1l vode; 2 cela jaja; 1/2 kasicice cimeta; 2 supene kasike secera; 5g soli; 400g brasna; 200g prezli; 200g secera; 150ml ulja; ili 200g g mlevenih oraha; 200g secera. Priprema: Stavite krompir u ljusci u hladnu i posoljenu vodu. Kada provri kuvati jos oko pola sata. Sljive ocistite od kostica pazeci da polovine ostanu spojene. Pomesajte cimet i secer. Kada je krompir skuvan ocedite vodu i ostavite da se malo prohladi.  Oljustite ga pa ga izrendajte na rende ili ga izgnjecite tako da nema grudvica. Dodajte cela jaja, dve kasike ulja, so pa opet sve zajedno izgnjecite. Postepeno dodajte brasno i zamesite testo da bude meko ali da se ne lepi pod prstima. Testo razvucite na brasnom posutoj

PECENO PILE NA PIVSKOJ BOCI

Слика
Potrebni sastojci: 1 pile; 1 pivo u staklenoj boci; So; Senf; Maslinovo ulje; Prilog: Krompir i jos neko povrce po zelji.  Ja sam ovoga puta stavila samo mladi krompir i to ceo, a vi mozete dodati i luk, paradajz kako vam je volja. Priprema: Pile prosusite ubrusom, pa ga dobro usolite. Skinite etiketu sa pivske flase i dobro je operite ili obmotajte flasu folijom.  U tepsiju stavite papir za pecenje.  Flasu piva otvorite i stavite na sredisnji deo tepsije. Pile stavite na bocu i premazite senfom.  Krompir oljustite, isecite ga na krupnije komade ili ostavite kao ja ceo, zacinite ga. Stavite krompir oko pileta.  Sve prelijte sa malo maslinovog ulja.  Komad folije stavite na pile (samo na vrh) i pecite na 220 stepeni 1 sat (ili duze, sve zavisi od velicine odnosno tezine pileta).

PILECI PAPRIKAS

Слика
Potrebni sastojci: 4 bataka i karabataka; 2 velike ili 4 manje zelene paprike; 1 veci ili 2 manja rendana ili mlevena paradajza; 1 veca sargarepa; 1 veca glavica crnog luka; 1 kg krompira (moze i manje); Ulje; Voda; Persun; So; Biber; 1 kasicica aleve paprike; Beli luk u prahu; Vegeta. Priprema: Piletinu zacinite, uljem, solju i biberom, pa proprzite na ulju 10 minuta dok ne dobije lepu zlatnu boju.   Izvadite meso, pa u istoj serpi proprzite jedan luk i dodajte sargarepu.  Sve zajedno przite 5 minuta.  Dodajte 50ml vode i 1 kasicicu aleve paprike. Promesajte i dodajte persun.  Vratite meso u serpu i dolijte 100ml vode. Dodajte papriku isecenu na kockice i rendani paradajz.  Krompir izrezite na kockice i dodajte ga u serpu. Sve prelijte sa 200ml vode i  ostavite da krcka 45 minuta. Povremeno promesajte kako ne bi jelo zagorelo.  Na kraju zacinite po ukusu  (so, biber, vegeta, beli luk, persun).