GOMBOCE

Gomboce ili knedle poticu iz Madjarske. Najbolje su one sa sljivama,  medjutim mogu biti punjene kajsijama,  pekmezom,  visnjama, kremom, kakaom...One koje se prave sa sljivama smatraju se najtradicionalnijom poslasticom. 

Potrebni sastojci:

700g krompira;
500g sljiva;
1l vode;
2 cela jaja;
1/2 kasicice cimeta;
2 supene kasike secera;
5g soli;
400g brasna;
200g prezli;
200g secera;
150ml ulja; ili
200g g mlevenih oraha;
200g secera.

Priprema:

Stavite krompir u ljusci u hladnu i posoljenu vodu. Kada provri kuvati jos oko pola sata.
Sljive ocistite od kostica pazeci da polovine ostanu spojene.
Pomesajte cimet i secer.
Kada je krompir skuvan ocedite vodu i ostavite da se malo prohladi.  Oljustite ga pa ga izrendajte na rende ili ga izgnjecite tako da nema grudvica.
Dodajte cela jaja, dve kasike ulja, so pa opet sve zajedno izgnjecite. Postepeno dodajte brasno i zamesite testo da bude meko ali da se ne lepi pod prstima.

Testo razvucite na brasnom posutoj radnoj povrsini,  isecite na kvadrate u zavisnosti od velicine sljiva. U sredinu svakog kvadrata stavite sljivu u koju ste umesto kostice stavili pomesani cimet i secer. Spojite sve krajeve i formirajte knedle.
Dok pravite knedle na vatru stavite lonac sa vodom i dve kasike ulja. Dok vi zavrsite sa knedlama i voda ce da provri. Spustite knedle u kipucu vodu da se kuvaju, kada isplivaju na povrsinu kuvajte ih jos deset minuta kako bi se i sljive skuvale. Ukoliko pravite gomboce sa pekmezom, kremom onda ih kuvajte samo pet minuta nakon sto isplivaju na povrsinu. 
Resetkastom kasikom vadite knedle na tacnu da se ocede.


Ostatak ulja zagrejte i dodajte prezle, pa uz mesanje przite dva tri minuta na tihoj vatri pazeci da vam mrvice ne izgore. 
U proprzene prezle dodajte secer, pa sve zajedno izrucite u dublju ciniju i u tu smesu uvaljajte svaku knedlu.  Na dno posude u koju cete redjati knedle pospite malo prezli i secera, pa slozite  knedle.
Ja sam umesto griza stavila orahe, malo sam ih proprzila, dodala secer i mogu vam reci da su ovako ukusnije,  spoj sljiva,  cimeta i oraha je savrsen.  

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI