VANIL-VALCER

Potrebni sastojci:

Sastojci za krem:

1/2l mleka;
3 zumanceta;
125g secera;
30g ostrog brasna;
30g skroba;
2 vanil secera.

Sastojci za testo:

3 zumanceta;
90g secera;
90g brasna;
3 belanca;
1/2 kesice vanil secera.
Maline, jagode....

Priprema:

Stavite 4,5 dl mleka u posudu. Skuvajte mleko na srednjoj temperaturi,  uz mesanje da se ne bi uhvatilo za dno. Zicom dobro umutite secer, vanil-secer i  zumanca. 

Brasno i skrob prosejte i dodajte u zumanca, a zatim u to postepeno dodajte preostalo mleko. Mesajte dok smesa ne postane glatka. Zatim uz stalno mesanje dodajte trecinu vrelog mleka, a zatim preostale dve trecine. Vratite kremu u posudu u kojoj se kuvalo mleko, pustite da provri na srednjoj vatri. Energicno mesajte i kuvajte kremu jos 20 sekundi. 
Prerucite u drugu posudu da bi se brze ohladila i preko stavite providnu foliju kako se ne bi uhvatila korica.

Biskvit napravite tako sto najpre odvojite zumanca  od belanaca. Belanca umutite u cvrst sne sa nekoliko kasika secera koje ste uzeli od 90g predvidjenih za testo. 
U drugoj posudi umutite zumanca sa vanil secerom i preostalim secerom.  Zatim pazljivo dodajte sne od belanaca i prosejano brasno.  
Sve polako spojite i sipajte u pleh precnika 22cm,  koju ste premazati puterom ili margarinom i posudi secerom.

Biskvit pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni, proverite cackalicom ukoliko nista ne ostane na cackalici kolac je pecen.  
Prohladjeni kolac isecite na tri dela, premazite svaki deo kremom i pospite izabranim vocem pa ostavite kolac preko noci u frizideru. 
Sluzite ga naredni dan.





Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI