VANIL-VALCER
Potrebni sastojci:
Sastojci za krem:
1/2l mleka;
3 zumanceta;
125g secera;
30g ostrog brasna;
30g skroba;
2 vanil secera.
Sastojci za testo:
3 zumanceta;
90g secera;
90g brasna;
3 belanca;
1/2 kesice vanil secera.
Maline, jagode....
Priprema:
Stavite 4,5 dl mleka u posudu. Skuvajte mleko na srednjoj temperaturi, uz mesanje da se ne bi uhvatilo za dno. Zicom dobro umutite secer, vanil-secer i zumanca.
Brasno i skrob prosejte i dodajte u zumanca, a zatim u to postepeno dodajte preostalo mleko. Mesajte dok smesa ne postane glatka. Zatim uz stalno mesanje dodajte trecinu vrelog mleka, a zatim preostale dve trecine. Vratite kremu u posudu u kojoj se kuvalo mleko, pustite da provri na srednjoj vatri. Energicno mesajte i kuvajte kremu jos 20 sekundi.
Prerucite u drugu posudu da bi se brze ohladila i preko stavite providnu foliju kako se ne bi uhvatila korica.
Biskvit napravite tako sto najpre odvojite zumanca od belanaca. Belanca umutite u cvrst sne sa nekoliko kasika secera koje ste uzeli od 90g predvidjenih za testo.
U drugoj posudi umutite zumanca sa vanil secerom i preostalim secerom. Zatim pazljivo dodajte sne od belanaca i prosejano brasno.
Sve polako spojite i sipajte u pleh precnika 22cm, koju ste premazati puterom ili margarinom i posudi secerom.
Biskvit pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni, proverite cackalicom ukoliko nista ne ostane na cackalici kolac je pecen.
Prohladjeni kolac isecite na tri dela, premazite svaki deo kremom i pospite izabranim vocem pa ostavite kolac preko noci u frizideru.
Sluzite ga naredni dan.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.