Постови

BAKIN ROLAT SA DZEMOM

Слика
Uvek kada pravim ovaj jednostavan a ukusan rolat, vrati me u detinjstvo. Secam se kako ga je moja baka cesto spremala sa puno ljubavi. Obe smo volele slatkise, obozavale smo cokoladu, ali njeni kolaci su bili posebni, najukusniji jer su radjeni onako od srca. Bese to lepo vreme, bake vise nema, ali tu su njeni recepti sacuvani od zaborava. Recept za bakin rolat: Potrebni sastojci: 5 jaja; 5 kasika secera; 5 kasika brasna; i Dzem od sipaka ili neki drugi.  Umutite belanca sa secerom, dodajte zumanca i brasno. Na veci pleh stavite papir za pecenje. Rolat pecite na 200 stepeni 15 minuta. Na radnu povrsinu pospite secer, izvadite rolat iz pleha zajedno sa papirom, prevrnite i polako skinite papir. Rolat premazite dzemom i urolajte.

MILEVINE GURABIJE

Слика
Ne znam tacno kada su nastale gurabije, ali zato znam za ove koje je pravila moja baka i koje me uvek kada ih pravim secaju na detinjstvo, na baku, kako ih sprema, njihov miris...divna secanja.  Ovo je recept za bakine gurabije. Potrebni sastojci: 1 celo jaje; 5 zumanaca; 6 kasika masti; 12 kasika secera; 600g brasna; 1 belance za premazivanje gurabija, i malo kristal secera za posipanje, a mogu i mleveni orasi. Priprema: Pomesajte jaja, secer i mast pa umutite kasikom,  postepeno dodajte brasno pa sve zamesite rucno.  Radnu povrsinu pospite brasnom i razvucite testo oklagijom vadite casom ili modlom kolacice.  Gurabije redjajte na pleh oblozen papirom za pecenje. Premazite gurabije jednim belancetom i odozgo pospite secerom ili mlevenim orasima. Od ostalih belanaca mozete napraviti puslice.  Gurabije pecite na 200 stepeni oko 10-15 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. 

MAMINE SPANJOLSKE PLJESKAVICE

Слика
Potrebni sastojci: 300g mlevenog mesa; 3 jajeta; 3 kasike brasna; 100ml kisele vode; 1 manja glavica crnog luka; 5-6 cena belog luka; 1 prasak za pecivo; 1 kasika vegete; Malo bibera i  soli; Ulje za przenje.  Priprema: U posudu stavite mleveno meso, jaja, kiselu vodu, brasno, prasak za pecivo seckani crni i beli luk i zacine. Sve izmesajte dobro da se smesa ujednaci, pa ostavite 15 minuta da odstoji.  Vadite kasikom i przite cevape na ulju sa obe strane dok ne dobiju zlatnu boju. Cevape sluzite uz pire krompir i sezonsku salatu.