Постови

JUNETINA SA POVRCEM

Слика
Potrebni sastojci: 750g junetine; 3 sargarepe; 2 struka praziluka; 4 krompira; 1 glavica crnog luka; 1/4 glavice kupusa; 1 i po soljica ulja; 1 kasika brasna; So; Biber; Kim; Vezica lista persuna. Meso iseceno na manje komade staviti u zagrejano ulje i prziti, dodati sitno iseckan luk, sargarepu, krompir, praziluk i kupus. Staviti kom, doliti malo vode, posoliti i pobiberiti, pa dinstati meso sa povrcem nekoliko minuta. Doliti vode da sve ogrezne u njoj. Kuvati na tihoj vatri dok meso ne omekne. Gotovo preliti brasnom razmucenim u malo vode i kuvati jos 15 minuta. Posuti sitno naseckanim persunovim liscem i sluziti.

TARTARSKI SOS

Слика
Potrebni sastojci: 30g maslaca; 2 zumanceta; 2 kasike ulja; 1/4 kasicice senfa; So; Persunov list; Sok od 1 limuna; 2 kapi sirceta. Priprema: Umutiti maslac sa zumancima, dodati ulje kap po kap, senfa, posoliti, posuti sitno seckanim persunovim liscem, sipati sirce i sok od limuna. Sve dobro izmesati i ostaviti da stoji pola sata na hladnom.

BRZE POGACICE

Слика
Potrebni sastojci: 300g brasna; 250g maslaca; 250g svezeg kravljeg sira; So po potrebi, ako sir nije slan; Jaje za mazanje. Priprema: Odvojiti od maslaca kolicinu za jedan prst i ostatkom na stranu. Sve ostale sastojke dobro izmesiti rukama i razvaljati testo u obliku pravougaonika ( po mogucnosti). Premazati polovinu testa sa ostatkom maslaca koji je razmeksan da se moze bolje razmazati. Preklopiti testo pa ponoviti mazanje jos jedanput i opet preklopiti. Ostaviti testo u frizider oko.1-1,5 sat. Razvaljati testo sa oklagijom na debljine oko 1 cm i vaditi pogacice manjom modlom. Premazati ih jajetom i posipati po zelji susamom, kimom ili cime zelite. Peci pogacice u rerni na 180 stepeni. Kada se pocnu listati i kad lepo porumene spremne su za vadjenje, odnosno tada su gotove.