Постови

PECENE BANANE

Слика
  Potrebni sastojci: 8 banana; 100g smedjeg secera; 100ml ruma; 5g kafene kasicice cimeta; Slag jedna kesica; 100g margarina.  Priprema: Umutiti penasto   margarin sa smedjim secerom pa uz neprestano mesanje dodati cimet i rum. Nastaviti sa mucenjem dok se ne dobije kompaktna masa. Banane oljustiti i iseci na deblje kokutove. Svaki kolut  pazljivo umociti u pripremljenu smesu i sloziti na alu foliju.  Preostali zacinjen margarin staviti preko banana i pazljivo zatvoriti alu foliju da tecnost ne moze da iscuri. Staviti foliju u tepsiju i peci banane u rerni maksimalno zagrejanoj ili ispod grila oko 5 minuta. Izgasite rernu i ostaviti u njoj pecene banane jos desetak minuta uz povremeno protresanje tepsije da banane upiju aromu.  Servirati tople pecene banane sa umucenim slagom iii sa sladoledom.

GADJAR ALVA

Слика
  Ukusni indijski desert nakon glavnog jela. Solja od kiselog mleka ili jogurta.  Potrebni sastojci: 2,5 solje bademovog mleka; 2,5 solje rendane sargarepe; 6 supenih kasika secera od secerne trske; 2 supene kasike maslaca; 1/2 solje suvog grozdja; 8-10 seckanih indijskih oraha; 8-10 seckanih pistaca; Prstohvat safrana.  Priprema : Sipati u serpu bademovo mleko i rendanu sargarepu. Zagrejati do kljucanja, a potom kuvati 15 minuta uz mesanje. Dodati secer i maslac. Nakon sto sargarepa upije mleko dodati suvo grozdje, malo safrana, seckane indijske orahe i pistace.  Promesati i kuvati oko 3 minuta. Sluziti mlako ili ohladjeno u frizideru. 

UZIMANJE HRANE

Слика
  Sposobnost organizma za iskoriscavanje hrane umanjuje se ako se obroci uzimaju neuredno. Zato je neophodan izvestan red i tacnost pri njihovom uzimanju. Razmak izmedju obroka treba da bude podjednak da bi se zeludac i svi organi koji ucestvuju u procesu varenja ravnomerno opterecivali. Osim toga, osecaj gladi pred obrok javlja se ritmicki i ako se ovaj ritam poremeti gubi se prohtev za jelom, a sokovi za varenje luce se slabije.  Sto se tice broja obroka i njihove kolicine, to u prvom redu zavisi od radnog vremena i potrebe organizma. Uglavnom se jede tri puta dnevno, mada je mnogo bolje da obroci budu manji i cesci. Obicno je rucak najjaci, vecera nesto slabija a dorucak najslabiji, a zapravo bi dorucak trebao biti obilniji. U pogledu vecerenjeg obroka treba biti umereniji, jer opterecen zeludac remeti san.  Neraspolozenje, premorenost i uznemirenost nepovoljno uticu na varenje, jer sokovi za varenje luce slabije. Veoma hladna kao i preterano topla jela i napici uneti na prazan zel