UZIMANJE HRANE
Sposobnost organizma za iskoriscavanje hrane umanjuje se ako se obroci uzimaju neuredno. Zato je neophodan izvestan red i tacnost pri njihovom uzimanju.
Razmak izmedju obroka treba
da bude podjednak da bi se zeludac i svi organi koji ucestvuju u procesu varenja ravnomerno opterecivali. Osim toga, osecaj gladi pred obrok javlja se ritmicki i ako se ovaj ritam poremeti gubi se prohtev za jelom, a sokovi za varenje luce se slabije.
Sto se tice broja obroka i njihove kolicine, to u prvom redu zavisi od radnog vremena i potrebe organizma. Uglavnom se jede tri puta dnevno, mada je mnogo bolje da obroci budu manji i cesci. Obicno je rucak najjaci, vecera nesto slabija a dorucak najslabiji, a zapravo bi dorucak trebao biti obilniji. U pogledu vecerenjeg obroka treba biti umereniji, jer opterecen zeludac remeti san.
Neraspolozenje, premorenost i uznemirenost nepovoljno uticu na varenje, jer sokovi za varenje luce slabije.
Veoma hladna kao i preterano topla jela i napici uneti na prazan zeludac, mogu izazvati ostecenje sluzokoze organa koji sudeluju u varenju hrane. Temperatura hrane treba da bude za decu izmedju 35 i 40 stepeni, a za odrasle od 40 do 50 stepeni.
Коментари
Постави коментар
Ostavite komentar ukoliko vam se dopao neki recept.