UZIMANJE HRANE

 Sposobnost organizma za iskoriscavanje hrane umanjuje se ako se obroci uzimaju neuredno. Zato je neophodan izvestan red i tacnost pri njihovom uzimanju.

Razmak izmedju obroka treba


da bude podjednak da bi se zeludac i svi organi koji ucestvuju u procesu varenja ravnomerno opterecivali. Osim toga, osecaj gladi pred obrok javlja se ritmicki i ako se ovaj ritam poremeti gubi se prohtev za jelom, a sokovi za varenje luce se slabije. 

Sto se tice broja obroka i njihove kolicine, to u prvom redu zavisi od radnog vremena i potrebe organizma. Uglavnom se jede tri puta dnevno, mada je mnogo bolje da obroci budu manji i cesci. Obicno je rucak najjaci, vecera nesto slabija a dorucak najslabiji, a zapravo bi dorucak trebao biti obilniji. U pogledu vecerenjeg obroka treba biti umereniji, jer opterecen zeludac remeti san. 

Neraspolozenje, premorenost i uznemirenost nepovoljno uticu na varenje, jer sokovi za varenje luce slabije.

Veoma hladna kao i preterano topla jela i napici uneti na prazan zeludac, mogu izazvati ostecenje sluzokoze organa koji sudeluju u varenju hrane. Temperatura hrane treba da bude za decu izmedju 35 i 40 stepeni, a za odrasle od 40 do 50 stepeni. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI