"Hrana spaja ljude, budi uspomene i donosi radost. Ovaj blog je posvećen ljubiteljima kuvanja i ukusnih recepata koji oduševljavaju. Dobrodošli u svet kulinarske inspiracije!"
Kiš sa sirom i šunkom je savršen spoj jednostavnosti i bogatog ukusa. Ova rustična pita francuskog porekla idealna je za doručak, lagani ručak ili večeru, a uz salatu i čašu jogurta postaje kompletan obrok koji svi vole. Bilo da kuvate za goste ili želite nešto fino samo za sebe, ovaj kiš je uvek pravi izbor. Mere za sve je šolja od 2,5dl. Potrebni sastojci: Kora: 1 šolja brasna; 1 prstohvat soli; 75g putera; 2 kašike ledene vode. Nadev: 1/2 šolje punomasnog mleka; 1/2 šolje kisele pavlake; 2 jajeta; 1 šolja narendanog sira (trapist ili slicno); 1 šolja kuvane šunke naseckane na kockice; 2 kašike narendanog parmezana; Malo vlašca; Po ukusu soli i bibera (samo pažljivo jer je parmezan dosta slan). Priprema: Prvo napravite koru tako što se dobro izmešaju svi sastojci i testo stavite na dno posude. Pecite dok ne porumeni (oko 10 do 15 minuta) na 175 stepeni. Umešati sve sastojke za nadev. Smanjiti temperaturu na 170 stepeni i peci...
Potrebni sastojci: Za koru: 5 jaja; 1 kasicica soli; 1/2kg spanaca (obarenog); 5 kasika brasna; 1/2 praska za pecivo. Za fil: 200g krem sira; 1 kuvano jaje; 300g sunkarice u listu; 100g kackavalja u listu; 1 kisela pavlaka a moze i mileram. Priprema: Umutiti jaja sa kasicicom soli, dodati spanac, brasno i prasak za pecivo. Sipati u pleh oblozen pek papirom. Peci na 180 stepeni dok ne porumeni, proveriti cackalicom ako nista ne ostaje na cackalici onda je rolat gotov. Kada je kora pecena odmah je zaviti sa pek papirom i ostaviti da se ohladi. Kad je ohladjen rolat odviti i premazati krem sirom, preko toga izrendati kuvano jaje, preko jajeta poredjati sunkaricu, podmazati pavlakom i preko kackavalj. Saviti rolat i okolo ga premazati kiselom pavlakom ili mileramom.
Razni recepti cufti mogu se naci sirom Evrope i Azije, od Iberije i Svedske do indijskog potkontinenta. U Srbiji i Bosni i Hercegovini se obicno prave od mlevene govedine ili mesanog mlevenog mesa. U Hrvatskoj i Sloveniji se nazivaju polpete. Potrebni sastojci: 1/2kg mlevenog mesanog mesa; 3-4 cena belog luka; 1 kasika zacina; 3-4 kasike prezli; Malo bibera. Brasno za valjanje cufti. Sos: 1/2l kuvanog paradajza; 1 kasicica aleve paprike; 1 crni luk; 2-3 kasike brasna; Soli po ukusu i malo secera (jedna ravna kafena kasika). Priprema: U mleveno meso stavite istisnuti beli luk, zacin, malo bibera i prezle. Sve zamesite i pravite cufte. Cufte uvaljajte u brasno i przite na ulju sa obe strane. Sos: Iseckajte crni luk pa ga proprzite na ulju, dodajte alevu papriku, zatim kuvani paradajz i malo secera. Kuvati sos 15-20 minuta pa dodajte brasno (brasno razmutite sa malo vode). Kada bude skuvano, dodajte cufte i ...
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!