MASLACAK
Kada se pomene maslacak prva asocijacija nam je cvetna livada, prepuna divnih zutih cvetova. Maslacak je jedna od retkih lekovitih biljaka od koje se koriste svi delovi. Nazalost uglavnom je zaobilazimo, sto je apsolutno pogresno. Maslacak pospesuje rad bubrega, jetre i zeluca, snizava nivo holesterola, leci kozne bolesti i ekceme. Maslacak nije dobar ukoliko imate problema sa kamenom u zuci. Od mladog lisca maslacka pravi se salata, koja prociscava krv. SALATA OD MASLACKA Kako biste napravili salatu od maslacka, potrebno je da listove ove biljke dobro operete i ocedite. Dodajte so i biber, a zatim prelijte mesavinom maslinovog ulja i jabukovog sirceta u koje ste sitno iseckali beli luk, sve dobro izmesajte i ostavite da odstoji pola sata pre konzumacije. Caj od mladog lisca maslacka se preporucuje kod urinarnih infekcija. PRIPREMA CAJA: Kasicicu osusenih listova maslacka pomesajte sa kasicicom cvetova maslacka i kasicicom sitno seckanog korena ove biljke. Sv