Rimski istoricar Marko Porcije Katon je u 3.veku pre nove ere opisao:"okruglo testo preliveno maslinovim uljem (biljem i medom ispeceno na kamenu). Vergilije je u svojoj "Enejidi" opisao kolace ili okrugli hleb. Sama rec pizza se prvi put pojavila 997.godine u rukopisu iz Gaete, grada na jugu Italije. Potrebni sastojci: 600g brasna; 1 prasak za pecivo; 1 mala kasicica soli; 1dcl maslinovog ulja; 180ml jogurta; 1 kesica suvog kvasca; 2dcl mleka; 1 kasika secera. Sos: Paradajz sos; Kecap; Origano i zacini. Priprema: Kvasac, toplo mleko, secer I jednu kasiku brasna pomesajte i ostavite da nadodje. U posudu sipajte brasno, prasak za pecivo, so, jogurt i maslinovo ulje. Kada je kvasac nadosao dodajte ga u brasno i zamesite testo. Testo ostavite na toplom da se udvostruci. Kada se testo udvostrucilo, nauljajte pleh, testo podelite na dva dela, stavite u pleh rastanjite rukama, preko testa stavite sos od paradajz sosa, kecapa i origana. Meni je izaslo dva