Постови

BAKLAVA SA MAKOM

Слика
Evo jednog recepta iz mamine stare sveske.  Recept vam prenosim onako kako je napisano. 3 belanca umutite sa 15 kasika secera, dodajte 3 zumanca, 1 casu (od kiselog mleka) ulja, 1 casu kiselog mleka, 1 prasak za pecivo.  250g maka poparite prokuvanim mlekom i kada se ohladi spojite sa gornjim filom.  1/2kg tankih kora (svaku drugu poprskajte uljem i filujte filom dok se sav fil ne utrosi).  Pecenu baklavu prethodno isecenu na kocke sutradan zaliti vrucim sirupom.  Sirup: 20 kasika secera prokuvati u 4dl vode. Baklava se pece 25-30 minuta na 200 stepeni.

POHOVANE PALACINKE

Слика
Palacinke su uvek dobar izbor kada zelite da pocastite sebe ili drage ljude necim ukusnim. Mogu se jesti slatke i slane.  Pohovane palacinke su jake i kaloricne.  Potrebni sastojci: 20 palacinki. Za punjenje: 400ml kisele pavlake; 300g sira; 300g sunke ili parizera.  Za pohovanje: 4 jaja; 100g brasna; 100g prezli. Priprema: Parizer izrendajte, sir izmrvite. Svaku palacinku namazite pavlakom, zatim dodajte parizer i sir. Savijte sa svake strane formirajuci rolnicu iz koje u toku przenja sastojci nece iscureti.   Savijte sa svake strane formirajuci rolnicu iz koje u toku przenja sastojci nece iscureti.  U jedan tanjir stavite umucena jaja,  u drugi brasno i u treci prezle.  Svaku palacinku uvaljajte u brasno pa u jaja, a potom u prezle. U dublji tiganj sipajte malo vise ulja i  zagrejte na srednjoj temperaturi, pa przite palacinke dok ne porumene sa svih strana. 

BUGARSKA POGACA

Слика
Idealno ko ne voli puno kuhinju, brz i jednostavan recept.  Potrebni sastojci: 3 jaja; 1 casa kiselog mleka ili jogurta (200ml); 1 casa ulja (200ml); 16 kasika brasna; 1 prasak za pecivo; 300g sira. Priprema: Umutite tri jaja, dodajte kiselo mleko,  ulje, promesajte, zatim dodajte prasak za pecivo i prosejano brasno. Izmesajte. Na kraju dodajte izmrvljeni sir ponovo sve promesajte da se sjedini.  Testo izrucite na podmazan pleh ili u kalupe za projice. Pecite dok ne dobije zlatnu boju na 200 stepeni oko 25 minuta .