Постови

KAJINE PRINCEZ KROFNE

Слика
Princez krofne su francuska poslastica koja je vremenom pocela da se pravi u celom svetu. Prvo testo za krofne napravio je sef kuhinje Katarine Medici 1540.  Svedjani su poznati po najkreativnijim receptima za princez krofne, recimo zute za Uskrs, crvene za Bozic, bela za svadbe i  princez krofne sa pomorandzom za Noc vestica.  Potrebni sastojci: 250ml vode; 100ml ulja; 15 ravnih kasika brasna; 1 prasak za pecivo; 4 jaja. FIL: 1l mleka; 4 zumanca; 5 kasika secera; 1 kesica vanilin secera; 5 kasika brasna; 150g margarina ili putera. Priprema: Stavite u serpu vodu i ulje, neka provri pa sklonite sa vatre i  dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo.  Vratite na vatru I brzo mesajte dok se ne stvori kompaktno testo koje se odvaja od ivica serpe.   U prohladjeno testo dodajte jedno po jedno jaje, stalno mesajuci. Spricom ili kasicicom formirajte krofne na plehu oblozenom papirom za pecenje.  Potrebno je da ostavite dovoljno prostora izmedju krofni jer krofne narastu prilikom

CUFTE U PARADAJZ SOSU

Слика
Razni recepti cufti mogu se naci sirom Evrope i Azije, od Iberije i Svedske do indijskog potkontinenta.   U Srbiji i Bosni i Hercegovini se obicno prave od mlevene govedine ili mesanog mlevenog mesa.  U Hrvatskoj i Sloveniji se nazivaju polpete.  Potrebni sastojci: 1/2kg mlevenog mesanog mesa; 3-4 cena belog luka; 1 kasika zacina; 3-4 kasike prezli; Malo bibera. Brasno za valjanje cufti.  Sos: 1/2l kuvanog paradajza; 1 kasicica aleve paprike; 1 crni luk; 2-3 kasike brasna; Soli po ukusu i  malo secera (jedna ravna kafena kasika). Priprema: U mleveno meso stavite istisnuti beli luk, zacin, malo bibera i prezle. Sve zamesite i  pravite cufte. Cufte uvaljajte u brasno i  przite na ulju sa obe strane.  Sos: Iseckajte crni luk pa ga proprzite na ulju, dodajte alevu papriku, zatim kuvani paradajz i malo secera.  Kuvati sos 15-20 minuta pa dodajte brasno  (brasno razmutite sa malo vode). Kada bude skuvano, dodajte cufte i  pustite jos par minuta da se krcka.  Cufte posluzite uz pi

DIMLJENI SVINJSKI VRAT

Слика
Ukusan i  izdasan obrok, a tako jednostavan.  Potrebni sastojci: 400g dimljenog svinjskog vrata; 4 cena belog luka; Malo persunovog lista; 1/2 limuna; Ulje. Priprema: U tiganju podmazanom uljem stavite samleveni beli luk i komade suvog dimljenog vrata, proprzite sa obe strane oko 5 minuta.  Na kraju ih pospite persunovim liscem koji ste prethodno poprskali sokom od pola limuna.  Uz dimljeni svinjski vrat posluzite pomfrit,  salatu po zelji i  naravno casu dobrog crnog vina.