Постови

POSNA PUNJENA PAPRIKA

Слика
Potrebni sastojci: 12 paprika; 200g pirinca; 2 veca ili 4 manja krompira; 1-2 sargarepe; 1 glavica crnog luka; 1 ceo paradajz; Ulje;  Dodatak za punjenu papriku; 1 solja vode; 50ml kuvanog paradajza; 1 kasika brasna. Priprema: Paprike operite i ocistite od semenki, krompir oljustite, ogulite sargarepu i izrendajte oba. Sitno iseckajte crni luk, paradajz isecite na sitne komade. Pirinac obarite, na ulju isprzite luk, dodajte krompir, sargarepu i  paradajz, sve zajedno proprzite.  Kada je gotovo dodajte bareni pirinac i dodatak za punjenu papriku. Promesajte. Filujte paprike i redjajte u posudu.  Pomesajte jednu casu vode, paradajz sos i  jednu kasiku brasna,  promesajte i sipajte u posudu sa paprikama. Paprike zatvorite, krompirom, paradajzom ili peteljkama ukoliko ste ih ostavili. Papriku prvo kuvajte da malo omeksa, a zatim pokrijte i stavite u rernu na 180 stepeni oko 30-40 minuta, u zavisnosti od rerne.

ORIGINALNA SOPSKA SALATA

Слика
Sopska salata potice iz davne 1956 godine, izmislili su je profesionalni kuvari iz bugarskog drzavnog hotelskog preduzeca "Balkanturist" koji su radili u restoranu Cernomorec u odmaralistu "Druzbe" (danas poznato kao Sveti Konstantin i Elena).  Potrebni sastojci: 400g paradajza; 250g krastavaca; 1 zelena pecena paprika: 1 glavica crnog ili crvenog luka; 200g kravljeg sira; 1/2 veze sitno seckanog persuna; Sirce; Ulje; So; Masline. Za ukras: Zelena peprika; Seckani persun. Priprema: Oljustite krastavac i isecite ga, paradajz operite i takodje isecite na trake ili kolutove, papriku i luk takodje isecite na kolutove i seckani persun. Prebacite u posudu i dodajte so, ulje i sirce po ukusu.  Promesajte salatu, obilno pospite reendanim kravljim sirom,  seckanim persunom, zelenom paprikom i  maslinama. Sopska salata se moze jesti i samostalno kao predjelo.

PAPRIKE PUNJENE SIROM

Слика
Potrebni sastojci: 10-12 paprika; 400g kravljeg sira; 1 kasika brasna; 1 ceo paradajz; Malo persuna; Ulje; So po potrebi. Priprema: Paprike operite, izdubite ih i ocistite od smenki. Razbijte jaja i  umesajte ih sa usitnjenim sirom, zatim dodajte oljusteni i sitno iseckani paradajz. Na kraju dodajte malo persuna. Napunite paprike smesom i otvor umocite u tanjiric sa brasnom.  Poredjajte ih u podmazan pleh, isprskajte ih uljem, pa ih stavite da se peku na 180 stepeni oko 30-40 minuta ili dok ne budu gotove u zavisnosti od rerne.