Постови

CEZAR SALATA

Слика
Ne stoji vam se pored sporeta po vrucini. Najpopularnija obrok salata je pravi izbor za vas. Kazu da je prvi put napravljena pre sto godina, odnosno kada je italijanski emigrant Cezar Kardini u svom restoranu u Tihuani godine 1924 morao da improvizuje neko jelo jer su se zalihe potrosile zbog proslave 4 jula. Danas je njegova salata osvojila celu planetu. Potrebni sastojci: 250g pileceg belog mesa; 100g slanine; 5 kriski dvopeka iseckanog na kockice; 1 glavica zelene salate; 1 casa pavlake; Majonez po ukusu; Maslinovo ulje za przenje; 1 paradajz; 1 cen belog luka; Sok od pola limuna; So; Biber; Parmezan po ukusu. Priprema: Iseckajte pilece belo meso pa ga proprzite na maslinovom ulju da dobije zlatnu boju. Kada je gotovo izvadite piletinu i stavite slaninu, seckani beli luk i seckani dvopek   U dubljoj ciniji pomesajte zelenu salatu koju ste najpre oprali i  isecksli na trake sa piletinom, slaninom, belim lukom i  dvopekom. Zatim I'm dodajte paradajz secen n

POSNA PUNJENA PAPRIKA

Слика
Potrebni sastojci: 12 paprika; 200g pirinca; 2 veca ili 4 manja krompira; 1-2 sargarepe; 1 glavica crnog luka; 1 ceo paradajz; Ulje;  Dodatak za punjenu papriku; 1 solja vode; 50ml kuvanog paradajza; 1 kasika brasna. Priprema: Paprike operite i ocistite od semenki, krompir oljustite, ogulite sargarepu i izrendajte oba. Sitno iseckajte crni luk, paradajz isecite na sitne komade. Pirinac obarite, na ulju isprzite luk, dodajte krompir, sargarepu i  paradajz, sve zajedno proprzite.  Kada je gotovo dodajte bareni pirinac i dodatak za punjenu papriku. Promesajte. Filujte paprike i redjajte u posudu.  Pomesajte jednu casu vode, paradajz sos i  jednu kasiku brasna,  promesajte i sipajte u posudu sa paprikama. Paprike zatvorite, krompirom, paradajzom ili peteljkama ukoliko ste ih ostavili. Papriku prvo kuvajte da malo omeksa, a zatim pokrijte i stavite u rernu na 180 stepeni oko 30-40 minuta, u zavisnosti od rerne.

ORIGINALNA SOPSKA SALATA

Слика
Sopska salata potice iz davne 1956 godine, izmislili su je profesionalni kuvari iz bugarskog drzavnog hotelskog preduzeca "Balkanturist" koji su radili u restoranu Cernomorec u odmaralistu "Druzbe" (danas poznato kao Sveti Konstantin i Elena).  Potrebni sastojci: 400g paradajza; 250g krastavaca; 1 zelena pecena paprika: 1 glavica crnog ili crvenog luka; 200g kravljeg sira; 1/2 veze sitno seckanog persuna; Sirce; Ulje; So; Masline. Za ukras: Zelena peprika; Seckani persun. Priprema: Oljustite krastavac i isecite ga, paradajz operite i takodje isecite na trake ili kolutove, papriku i luk takodje isecite na kolutove i seckani persun. Prebacite u posudu i dodajte so, ulje i sirce po ukusu.  Promesajte salatu, obilno pospite reendanim kravljim sirom,  seckanim persunom, zelenom paprikom i  maslinama. Sopska salata se moze jesti i samostalno kao predjelo.