Постови

COKOLADNA ROZEN TORTA

Слика
Ukusna rozen torta sa filom od mlevenog keksa i cokoladnom glazurom. Potrebni sastojci: 1 pakovanje rozen kora; Fil: 350g secera; 500g mlevenog keksa - plazma; 500ml mleka; 100g cokolade; 250g margarina. Glazura: 100g cokolade za kuvanje; 2 kasike ulja. Priprema: U serpu sipajte secer, pa ga karamelizujte.  Sipajte mleko i  zagrevajte uz neprestano mesanje do kljucanja,  dok se secer ne otopi. Dodajte cokoladu prethodno izlomljenu na kockice i iseckani margarin. Mesajte dok se sve ne otopi.  Sklonite sa sporeta i  dodajte mleveni keks pa sve dobro izmesajte. Toplim filom filujte sve kore osim poslednje. Kada se malo prohladi pokrijte folijom, pritisnite i stavite u frizider.  Posle nekoliko sati ili sutradan tortu prelijte glazurom tako sto cete otopite na pari 100g cokolade sa 2 kasike ulja. Kratko prohladite i prelijte tortu.  Po zelji ukrasite otopljenom belom cokoladom,  mlevenim keksom ili mlevenim orasima.

SLAVSKI KOLAC

Слика
Potrebni sastojci: 700g mekog psenicnog brasna; 420ml tople vode; 15g svezeg kvasca; 1 kasika secera; 1/2 kasike soli. Priprema: Sipajte brasno u posudu i napravite u sredini malo udubljenje. Tu stavite jednu kasiku secera,  malo tople vode i kvasac. Promesajte tako da uhvatite i malo brasna pa ostavite da odstoji 5-10 minuta da kvasac nadodje. Kada je kvasac nadosao dodajte so i ostatak tople vode i zamesite testo dok ne dobijete ujednacenu i finu masu. Pokrijte testo providnom folijom ili krpom i ostavite da odmori 10 minuta.  Nakon 10 minuta premesite testo da bi vam bilo glatko. Ostavite testo da nadodje oko1 sat a moze i duze.  Kada se testo udvostrucilo podelite ga na dva dela. Od jednog dela oblikujte lopticu i stavite u sredinu tepsije ili kalupa, prethodno premazan uljem.  Drugi deo podelite na tri dela.  Dva dela cete koristiti da napravite uvojak oko prethodnog dela kojeg ste stavili u tepsiju.  Jedan deo cete iskoristiti da napravite pletenicu koju c

STRUDLA SA ORASIMA

Слика
Potrebni sastojci: 600g mekog psenicnog brasna; 1 vanilin secer; 4g soli; Korica od jednog limuna; 100g margarina ili maslaca; 2 jajeta; Kvas. Za kvas: 250ml mlakog mleka; 20g svezeg kvasca; 4 kasike secera; 4 kasike brasna. Nadev: 400g mlevenih oraha; 200g secera; 200ml toplog mleka.  Priprema: Prvo pripremite kvas tako sto cete pomesati toplo mleko,  izmrvljen kvasac,  secer i brasno. Kvas ostavite da nadodje.  U medjuvremenu umutite dva jaja. U posudu uspite brasno dodajte so, vanilin secer, izrendanu koricu limuna. Dodajte margarin koji treba da bude sobne temperature,  zatim umucena jaja i na kraju nadosli kvasac.  Mesite testo dok se ne sjedini.  Posudu poklopite i ostavite 15 minuta na sobnoj temperaturi.  Posle 15 minuta premesite testo, mesite ga malo duze oko 3-4 minuta,  sve dok ne dobijete finu glatku masu.  Vratite testo ponovo u posudu,  pokrijte plasticnom folijom i ostavite ga 30 minuta na sobnoj temperaturi.  Kada je testo naraslo mo