SLAVSKI KOLAC
Potrebni sastojci:
700g mekog psenicnog brasna;
420ml tople vode;
15g svezeg kvasca;
1 kasika secera;
1/2 kasike soli.
Priprema:
Sipajte brasno u posudu i napravite u sredini malo udubljenje. Tu stavite jednu kasiku secera, malo tople vode i kvasac. Promesajte tako da uhvatite i malo brasna pa ostavite da odstoji 5-10 minuta da kvasac nadodje.
Kada je kvasac nadosao dodajte so i ostatak tople vode i zamesite testo dok ne dobijete ujednacenu i finu masu.
Pokrijte testo providnom folijom ili krpom i ostavite da odmori 10 minuta.
Nakon 10 minuta premesite testo da bi vam bilo glatko.
Ostavite testo da nadodje oko1 sat a moze i duze.
Kada se testo udvostrucilo podelite ga na dva dela.
Od jednog dela oblikujte lopticu i stavite u sredinu tepsije ili kalupa, prethodno premazan uljem.
Drugi deo podelite na tri dela. Dva dela cete koristiti da napravite uvojak oko prethodnog dela kojeg ste stavili u tepsiju.
Jedan deo cete iskoristiti da napravite pletenicu koju cete staviti preko kolaca i formirati krst.
Ostavite tako oblikovan kolac da nadodje 1 sat na sobnoj temperaturi.
Pre pecenja kolac premazite uljem i pecite 20 minuta na 200 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni jos 20 minuta.
Коментари
Постави коментар
Vaše mišljenje mi je važno!
Dragi čitaoci,
Želim da čujem vaše utiske! Molim vas da popunite obrazac ispod i podelite svoje mišljenje, sugestije ili predloge. Vaši komentari mi pomažu da sadržaj bude još bolji.
Hvala što ste ovde i što učestvujete!