SLAVSKI KOLAC

Potrebni sastojci:

700g mekog psenicnog brasna;
420ml tople vode;
15g svezeg kvasca;
1 kasika secera;
1/2 kasike soli.

Priprema:

Sipajte brasno u posudu i napravite u sredini malo udubljenje. Tu stavite jednu kasiku secera,  malo tople vode i kvasac. Promesajte tako da uhvatite i malo brasna pa ostavite da odstoji 5-10 minuta da kvasac nadodje.
Kada je kvasac nadosao dodajte so i ostatak tople vode i zamesite testo dok ne dobijete ujednacenu i finu masu.
Pokrijte testo providnom folijom ili krpom i ostavite da odmori 10 minuta. 
Nakon 10 minuta premesite testo da bi vam bilo glatko.
Ostavite testo da nadodje oko1 sat a moze i duze. 
Kada se testo udvostrucilo podelite ga na dva dela.
Od jednog dela oblikujte lopticu i stavite u sredinu tepsije ili kalupa, prethodno premazan uljem. 

Drugi deo podelite na tri dela.  Dva dela cete koristiti da napravite uvojak oko prethodnog dela kojeg ste stavili u tepsiju. 
Jedan deo cete iskoristiti da napravite pletenicu koju cete staviti preko kolaca i formirati krst.

Ostavite tako oblikovan kolac da nadodje 1 sat na sobnoj temperaturi. 
Pre pecenja kolac premazite uljem i pecite 20 minuta na 200 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 180 stepeni jos 20 minuta.


Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI