Постови

PAORSKA MUCKALICA

Слика
Potrebni sastojci: 300g svinjskog vrata bez kostiju; 2 veca ili 3 manja crna luka; 2 paradajza; 2 crvene paprike; 3 cena belog luka; 1dl ulja; 2-3 lista lovora; Aleva paprika; 2dl bujona; Malo persunovog lista; So i biber. Priprema: U dubljoj posudi dobro zagrejte ulje i u njemu na jakoj vatri pecite meso iseceno na kocke velicine zalogaja. Kada meso pocne da rumeni, dodajte sitno iseckani crni luk,  prodinstajte malo pa zatim dodajte isecenu crvenu papriku na kockice . Nakon nekoliko minuta dinstanja,  dodajte iseckani paradajz, ubacite lovor, beli luk, malo mlevene paprike , sve promesajte i posle nekoliko minuta dodajte bujon. Posolite i pobiberite po ukusu i kuvajte na laganoj vatri oko 40 minuta.  Pre serviranja muckalicu pospite persunovim liscem. 

COKO MALINA TORTA

Слика
Potrebni sastojci: 3 gotove tamne kore; 250ml cokoladnog mleka.  Za I fil: 1l mleka; 300g secera; 4 pudinga od cokolade; 1 kesica slaga; 1dl mleka za slag; 100g cokolade.  Za II fil: 500g malina mogu i smrznute; 4 zumanca; 150g secera; 50g brasna. Za III fil: 3 kesice slaga; 3dl mleka. Za glazuru: 100g cokolade; 5 kasika ulja. Priprema: I fil - puding izmesajte sa nekoliko kasika mleka,  ostatak mleka zajedno sa secerom stavite na sporet da se ugreje, pa skuvajte puding. Ostavite da se fil ohladi. Penasto umutite jedan margarin pa postepeno dodajte u ohladjeni fil. Slag pripremite prema uputstvu sa kesice pa i njega dodajte i dobro izmiksajte fil.  Na tihoj vatri otopite cokoladu i dodajte u fil pa jos malo mutite. II fil - maline izmiksajte u blenderu , izdvojite nekoliko kasika , ostatak prebacite u serpu i zagrejte na tihoj vatri. Zumanca penasto umutite sa secerom pa dodajte brasno i dobro promesajte da nema grudvica.  U to dodajte par kasika odvojenih hladn

MUSAKA OD OSTATAKA MESA

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg krompira; 1 glavica crnog luka; 2 kasicice maslinovog ulja; Ostaci pecenog mesa; 1 kasicica belog luka u granulama; 1 kasicica aleve paprike; 2 kasicice sosa od paradajza; 3 jaja; 2 soljice mleka; Malo persuna. Priprema: Zagrejte rernu na 190  stepeni.  Krompir oljustite, isecite i stavite ga da se kuva oko 5 minuta, posolite, zatim ga ohladite hladnom vodom , ocedite ga i ostavite sa strane.   Na maslinovom ulju proprzite sitno seckani crni luk, dodajte beli luk, alevu papriku, zacine i sos od paradajza i na kraju ostatak pecenog mesa, sve sjedinite.  Premazite uljem posudu pa redjajte polovinu krompira, zatim fil od mesa i ponovo krompir. Posebno umutite jaja sa mlekom i malo soli pa tom smesom prelijte musaku. Pecite oko 50 minuta na 200 stepeni. Kada se preliv od jaja i mleka stegao musaka je gotova.