Постови

FASIRANE SNICLE U LEPINJAMA

Слика
Potrebni sastojci za fasirane snicle: 1/2kg mesanog mlevenog mesa; Vece parce hleba (natopljeno u mleku ili vodi); 1 glavica crnog luka; Malo persuna; 2 kasicice vegete; 50ml kisele vode; 1 kasicica praska za pecivo ili sode bikarbone; Malo bibera. Priprema: Crni luk nerendajte ili sitno iseckajte pa pomesajte sa mlevenim mesom, persunom, zacinom, hlebom, kiselom vodom, praskom za pecivo i biberom. Dobro umesite da se svi sastojci sjedine.   Podelite na 4 loptice i ostavite u frizider na 3 sata. Snicle rastanjite izmedju dva sloja papira za pecenje.   Przite ih kratko na ulju sa jedne i druge strane. Potrebni sastojci za lepinje: 1 casa jogurta; 10 kasicica secera; 2 jaja; 2 kasicice suvog kvasca; 3,5 solje brasna; 3 kasike ulja; 1 kasika sirceta.  Priprema: U posudi pomesajte jogurt, kasicicu secera, suvi kvasac i 4 kasike brasna.  Dobro zamesite, pokrijte i ostavite da odmori 15 minuta. Zatim u smesu dodajte preostali secer,  so i jaja. Dobro promesajte,  pa dodajte prosejano brasno,

TRI GENERACIJE

Слика
Leto je sedamdeset i neke. Dva roditelja, jedno dete, baka, pas i macak.  Dve spavace sobe,  kuhinja i dnevni boravak.  Kuce su sve jedna do druge, neke su vece,  a neke manje, puno zelenila pogled predivan.  Toplo je, na ulaznim vratima zavesa od drvenih perli da ne ulaze komarci,  muve a i toplota. I jedna letnja kujna,  mislim da je svaka kuca imala svoju letnju kujnu.  Mama sprema rucak,  baka sedi ispred u hladovini i cisti grasak...Sladoleeed,  sladoleeed,  cuje se sladoledzija.  Baka mi daje novac,  trcim da nam kupim sladoled, takav se vise ne pravi.  Jos malo i tata ce doci sa posla,  znam da ce mi doneti cokoladu,  mozda ovog puta belu i ona je ukusna.  Smejemo  se,  vicemo i volimo jedni druge.  A onda porastemo,  izlazimo,  druzimo se,  mastamo o obicnim ljubavima.   Sve su nas naucili da svakom pozelimo dobro jutro,  dan,  vece,  citamo,  jedemo virsle sa crvenih kioska,  jos i danas osecam njihov miris.  To su bile virsle!

DJEVREK

Слика
Potrebni sastojci: 1/2kg brasna; 1 suvi kvasac, 1,5 kasicica soli; 1,5 kasicica secera; 1 kasicica maslinovog ulja; 280ml mlake vode; 150g susama; 1-2 kasicice meda; 100ml vode.  Priprema: Stavite brasno, secer, kvasac, 280ml tople vode,  promesajte, dodajte maslinovo ulje i  so. Mesite testo oko 7-8 minuta, pa ga ostavite da naraste 1 sat. Testo je gotovo kada pocne da se odvaja od posude.  Pospite malo brasna na radnu povrsinu i testo podelite na 10 jednakih delova. Napravite loptice pa ih  pokrijte providnom folijom i ostavite tako 10 minuta. Posle deset minuta svaku lopticu rastanjite na stapic debljine prsta, pa ga savijte u obliku djevreka. Pomesajte 100ml mlake vode sa kasikom meda u jednu posudu, u drugu susam. Djeverke prvo umocite u vodu sa medom pa u susam. Redjajte na pleh oblozen papirom za pecenje,  pokrijte providnom folijom i ostavite 10 minuta.  Nakon 10 minuta jos malo rukama oblikujte djevreke. Pecite djevreke na 200 stepeni 13-14 minuta u zav