Постови

PILECI BATACI SA PRAZILUKOM

Слика
Potrebni sastojci: 8 pilecih bataka; 3 srednja praziluka; 3dl milerama; Muskatni orascic; Ulje po potrebi; Malo belog luka u prahu; So, biljni zacin i biber po ukusu. Priprema: Batake natrljajte biljnim zacinom, soli i biberom, pa ih tako ostavite u frizideru da stoje oko dva sata. Praziluk ocistite i isecite na kolutove ili na manje komade i dinstajte ga na ulju dok ne postane mek, zatim dodajte mileram, narendajte muskatni orascic,  dodajte malo belog luka u prahu, mesajte dok ne provri. Batake poredjajte u tepsiju ili vatrostalnu ciniju pa ih prelijte smesom od praziluka i milerama.  Pecite na 200 stepeni oko 35-40 minuta dok ne porumene. Vreme pecenja zavisi od rerne. Gotove batake mozete posluziti uz krompir pire.

NAMIRNICE KOJE USPORAVAJU STARENJE

Слика
Kako prirodno usporiti starenje? Vecina ljudi zeli da izgleda i oseca se mlado, magicna formula ne postoji, medjutim oderedjenom hranom mozemo usporiti efekte starenja.  Evo nekoliko namirnica koje vam mogu usporiti starenje: BOROVNICA Pokazalo se da borovnice usporavaju starenje i  promovisu dugovecnost. Borovnice su bogate antocijaninima jedinjenima zasluznim za anti-age efekte koji ogranicavaju celijska ostecenja prouzrokovana slobodnim radikalima. CRNA COKOLADA Dokazano je da dodavanjem umerenih kolicina crne cokolade u vasu uravnotezenu ishranu moze doneti blagodeti za vas organizam. S obzirom da je cokolada kaloricna, konzumiranje manjih kolicina crne cokolade sa velikim procentom kakaa (70-90%) dovoljno je da pomogne usporavanje efekta starenja.  SMOKVE Konzumiranje smokava je vazno, jer su one bogate flavonoidima i polifenolima koji su odgovorni za snazna  antioksidativna svojstva koja pomazu u sprecavanju razlicitih medicinskih stanja povezanih sa oksid

PILECA PLAVA TRAKA

Слика
Pileca plava traka ili Cordon bleu je izuzetno socan,  meso je divno mekano i pre svega ukusno i savrseno hrskavo. Potrebni sastojci: 3 pileca filea; 1 kasicica crnog luka u prahu; So po ukusu; Biber po ukusu; 12 listica sira po izboru; 9 tankih snita sunke; 3 kasike putera; 3 kasike brasna; 2 solje mleka; 1/2 kasike senfa; 200g rendanog parmezana; 3 ulupana jajeta; 1 solja brasna; 2 solje prezli; Ulje za przenje.  Priprema: Pilece filete pospite solju, biberom i crnim lukom u prahu, zatim stavite pileci file izmedju dva lista samoprijanjajuce folije i istanjite ga cekicem za meso. Stavite na svaki file dva listica sira,  dve snite sunke,  zatim jos jedan list sira i jos jedan sloj sunke. Urolajte pileci file i cvrsto umotajte u plasticnu foliju.  Ponovite sve isto sa ostalim sastojcima, pa ohladite rolovano meso 30 minuta u frizideru.  U medjuvremenu skuvajte sos. U serpi na srednjij temperaturi istopite puter, dodajte brasno i proprzite