NAMIRNICE KOJE USPORAVAJU STARENJE

Kako prirodno usporiti starenje? Vecina ljudi zeli da izgleda i oseca se mlado, magicna formula ne postoji, medjutim oderedjenom hranom mozemo usporiti efekte starenja. 
Evo nekoliko namirnica koje vam mogu usporiti starenje:

BOROVNICA

Pokazalo se da borovnice usporavaju starenje i  promovisu dugovecnost. Borovnice su bogate antocijaninima jedinjenima zasluznim za anti-age efekte koji ogranicavaju celijska ostecenja prouzrokovana slobodnim radikalima.

CRNA COKOLADA

Dokazano je da dodavanjem umerenih kolicina crne cokolade u vasu uravnotezenu ishranu moze doneti blagodeti za vas organizam.
S obzirom da je cokolada kaloricna, konzumiranje manjih kolicina crne cokolade sa velikim procentom kakaa (70-90%) dovoljno je da pomogne usporavanje efekta starenja. 

SMOKVE

Konzumiranje smokava je vazno, jer su one bogate flavonoidima i polifenolima koji su odgovorni za snazna  antioksidativna svojstva koja pomazu u sprecavanju razlicitih medicinskih stanja povezanih sa oksidativnim stresom, poput hepatitickih i neurodegenerativnih problema.

NAR

Nar se vekovima koristio kao lekovito voce. Bogat vitaminom C, moze da zastiti nase telo od ostecenja slobodnim radikalima i  smanji nivo upale u nasem organizmu. 
Ovo zdravo voce takodje sadrzi i jedinjenje zvano  punikalagin, koje moze pomoci ocuvanju kolagena u kozi i time usporiti starenje.

LOSOS

Losos ima velike kolicine astaksantina, mocnog antioksidanata i  karotenoida, poznatog po svojim jedinstvenim prednostima u borbi protiv starenja. 

AVOKADO

Prepun monozasicenih masnih kiselina i antioksidanata koji su kljucna jedinjenja za odrzavanje zdravih i mladih arterija. 

ORASASTI PROIZVODI 

Neki od najboljih orasastih plodova koji se konzumiraju radi smanjenja efekta starenja je kestenje,  orasi i mnogi drugi.

SUPA OD KOSTIJU 

Supa od kostiju je posebno popularna za zdravlje kostiju. Sadrzi hondroitin sulfat i  glukozamin, jedinjenja koja se prodaju kao skupi preparati za smanjenje upale, bolova u zglobovima i artritisa. 

KURKUMA

Kurkuma ima anti-age svojstva i svojstva posvetljivanja koze i vekovima se koristi u kozmetickoj industriji. Kurkuma takodje pomaze protiv starenja zglobova, mozga i kod drugih neurodegenerativnih stanja.

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI