Постови

ZAPECENA JAJA

Слика
Potrebni sastojci: 200g zelenih paprika; 150g parizera; 60g sira; 50g putera; 2 supene kasike ulja; 2 kasike paradajza; 1 crni luk; So. Priprema: Crni luk iseckajte sitno pa proprzite na ulju,  dodajte na trake isecenu papriku i na komade isecenu salamu,  promesajte, dinstajte dok ne omekne. Zatim dodajte paradajz,  posolite po ukusu.  Sipajte u maslacem podmazanu tepsiju. Preko pazljivo razbijte jaja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni 20 minuta.  Posle 25 minuta pospite jaja sirom i vratite u rernu da se jos malo zapece nekih 10 minuta. Jelo sluziti sa barenim krompirom ili hlebom.

KOKOS KOCKE

Слика
Potrebni sastojci: 1 jaje; 250g secera; 2 vanilin secera; 200ml mleka; 300g brasna; 1 prasak za pecivo.  Fil: 350ml mleka; 150g putera; 3 kasike secera; 200g cokolade za kuvanje.  150g kokosovog brasna. Priprema: Penasto umutite jaja sa secerom, vanilom i puterom, zatim dodajte mleko, prasak za pecivo i brasno.  Testo stavite u kalup oblozen papirom za pecenje.  Pecite na 180 stepeni 25 minuta. Kada je kolac pecen, izvadite ga da se ohladi. Za to vreme u serpu stavite mleko, secer i puter, kada provri dodajte izlomljenu cokoladu,  kuvajte dok se ne zgusne.  Kolac isecite na zeljene kocke. U zasebnu posudu stavite kokosovo brasno.  Isecene kocke ubacite u vruc sirup, pa ih natopite sa svih strana, a zatim odmah uvaljajte u kokosovo brasno. Uvaljane redjajte na tacnu i ostavite pre sluzenja da malo odstoje.

ELBASAN-TAVA

Слика
Potrebni sastojci: 1kg jagnjetine; 1 grancica ruzmarina ili 2 kasicice mlevenog ruzmarina; 5 jaja; 4 case kiselog mleka; 1 casa kisele pavlake; Soli po ukusu; 4 cena belog luka; Persun; Ulje. Priprema: Jagnjetinu operite, posolite, dodajte grancicu ruzmarina ili dve kasicice mlevenog.  Spustite u tepsiju sa malo ulja koju cete poklopiti i staviti u rernu zagrejanu na 220-250 stepeni. Posle 20 minuta izvadite jagnjetinu iz rerne. U medjuvremenu dok se jagnjetina pece umutite jaja sa kiselim mlekom, pavlakom, belim lukom, persunom i malo soli da se dobije ujednacena masa. Prelijte tu masu preko jagnjetine i vratite u rernu da porumeni.  Ukus ovog jela je izvrstan, topi se u ustima.