Постови

SAMO TI TORTA

Слика
Potrebni sastojci: Kora: 9 jaja; 300g brasna; 250g secera; 50g kakaa; 3 kasike ulja; 3 kasike tople vode; 1 prasak za pecivo; Prstohvat soli; 100ml soka od narandze. Ganes: 800ml slatke pavlake; 500g crne cokolade. Preliv: 200ml slatke pavlake; 100g crne cokolade. Priprema: Odvojiti zumanca od belanaca, u belanca dodati prstohvat soli i dobro ulupati belanca, postepeno dodavati secer i cvrsto umutiti. Dodati jedno po jedno zumance, 2 kasike ulja i 3 kasike tople vode. Brasno, prasak za pecivo i kakao dodavati postepeno uz lagano mesanje. Testo sipati u pleh oblozen papirom za pecenje i peci 30-40 minuta na 200 stepeni. Pecenu koru ostaviti da se ohladi i preseci na tri dela. Ganes: Zagrejati 800ml slatke pavlake i preliti preko izdrobljene cokolade, mesati dok se smesa ne sjedini i ostaviti da se ohladi, potom prohladjenu smesu mutiti dok ne postane kao slag. Koru premazati sokom, staviti fil i ponoviti postupak, ostatkom fila ukrasiti tortu. Zagrejati slatku pavlaku i preliti cokoladu

TEZINA U ODNOSU NA ZAPREMINU

Слика
Ostro brasno: 1 ravna kasicica............3 grama 1 puna kasicica.............8 grama 1 ravna kasika...............8 grama 1 puna kasika..............25 grama 1 soljica..................50-80 grama 1 solja.................130-150 grama Meko brasno: 1 ravna kasicica.............3 grama 1 puna kasicica..............7 grama 1 ravna kasika..............12 grama 1 puna kasika...............20 grama 1 soljica.................65-100 grama 1 solja..................160-180 grama Kristal secer: 1 ravna kasicica..............4 grama 1 puna kasicica.............10 grama 1 ravna kasika............12,5 grama 1 puna kasika................25 grama 1 soljica.......................125 grama 1solja...........................300 grama Secer u prahu: 1 ravna kasicica..............3 grama 1 puna kasicica...............8 grama 1 ravna kasika............12,5 grama 1puna kasika.................25 grama 1 soljica.......................125 grama 1 solja..........................300 grama Prezle: 1 ravna kasicica

KEKSICI OD MAKA

Слика
Potrebni sastojci: 250g maslaca ili maragarina sobne temperature; 1 jaje; 7 kasika secera; 100g mlevenog maka; 350g brasna; 1 vanilin secer; Za filovanje nutella ili otopljena cokolada. Priprema: Maslac, secer, vanilin secer i jaje penasto umutiti. Dodati mak i brasno i umesiti glatko testo. Uviti u najlon foliju i ostaviti pola sata u frizideru. Razviti na brasnom posutoj podlozi, testo debljine 3-4mm i modlicom vaditi keksice. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 13-15 minuta. Spajati keksice nutellom ili otopljenom cokoladom. Od ove kolicine se dobije oko 40-50 gotovih spojenih keksica, sve zavisi od velicine keksica koji pravite. Inace ovi keksici se mogu filovati i marmeladom i odozgo posuti prah secerom tako dobijemo fine vanilice izvanrednog ukusa.