Постови

BELMUZ

Слика
  Belmuz je tradicionalno pastirsko jelo koje se spremalo u Istocnoj Srbiji. Svake godine pocetkom avgusta meseca odrzava se Belmuzijada u Svrljigu kod Nisa tada se na otvorenim sprema belmuz i ocenjuje od strane zirija i publike. Potrebni sastojci: 1kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovciji); 200g kukuruznog brasna (onog za kacamak) i po potrebi malo soli ukoliko sir nije slan. Priprema: Mladi punomasni sir iseci na komade i staviti u posudu sa dubljim dnom zagrejati na tihoj vatri, nikako na jakoj da sir ne bi zagoreo. Kada se sir otopi dodavati postepeno kukuruzno brasno uz neprekidno mesanje dok se ne dobije kompaktna masa. Brasno bi trebalo da pokupi svu masnocu iz sira, pa ga ne treba puno stavljati.  Mesati sledecih 20 minuta sve dok ne postane glatko i dok mast pocne da se odvaja. Kada mast pocne da pliva po povrsini belmuza jelo je gotovo Sluziti toplo. Moze uz kiselo mleko, crni luk, krastavac.

PEKMEZ OD JAGODA

Слика
  Potrebni sastojci: 1kg jagoda; 1/2kg secera; 1 limun.  Priprema: Oprati i prepoloviti jagode, staviti u serpu da se kuvaju, kada puste sok kuvati lagano, nakon 30 minuta dodati secer i limun izrezan na kolutove.  Lagano kuvati jos 30-40 monuta na laganoj vatri. Na kraju izvaditi ostatak limuna. Vruc pekmez sipati u vruce sterilne tegle. Ovako pripremljen pekmez se moze cuvati i do godinu dana. 

SARMICE OD ZELJA IZ RERNE

Слика
  Potrebni sastojci: 2-3 veze zelja; 1 kasicica soli; 1 kasicica alkoholnog sirceta; 2l vode; 1/2kg mesanog mlevenog mesa; 2 glavice crnog luka; 1 cen belog luka; 2 kasicice suvog biljnog zacina; 1 kasicica bibera; 150g pirinca; 1 kasika aleve paprike; 100ml ulja.  Za zaprsku: 50ml ulja; 1 kasika brasna; 2 kasicice aleve paprike; 400ml vode; Suvi biljni zacin. Priprema: Listove zelja oprati i odstraniti zadebljani deo. U dublju serpu staviti vodu, so i sirce, pa staviti da provri.  U provrelu vodu provlaciti po jedan list zelja, samo da omeksa, ne stavljati po vise listova jer jako brzo omeksaju, pa se mogu raspasti.  Poparene listove vaditi u posudu sa hladnom vodom, zatim ocediti.  Na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni i beli luk. Dinstati 1-2 minuta, pa dodati mleveno meso, ukoliko je potrebno dodajte malo vode. Kada se meso uprzilo dodati alevu papriku, promesati i ubaciti obareni pirinac, posuti biberom i suvim biljnim zacinom. Sve sjediniti i osta