SARMICE OD ZELJA IZ RERNE

 Potrebni sastojci:


2-3 veze zelja;

1 kasicica soli;

1 kasicica alkoholnog sirceta;

2l vode;

1/2kg mesanog mlevenog mesa;

2 glavice crnog luka;

1 cen belog luka;

2 kasicice suvog biljnog zacina;

1 kasicica bibera;

150g pirinca;

1 kasika aleve paprike;

100ml ulja. 


Za zaprsku:

50ml ulja;

1 kasika brasna;

2 kasicice aleve paprike;

400ml vode;

Suvi biljni zacin.

Priprema:

Listove zelja oprati i odstraniti zadebljani deo. U dublju serpu staviti vodu, so i sirce, pa staviti da provri. 

U provrelu vodu provlaciti po jedan list zelja, samo da omeksa, ne stavljati po vise listova jer jako brzo omeksaju, pa se mogu raspasti. 

Poparene listove vaditi u posudu sa hladnom vodom, zatim ocediti. 

Na zagrejanom ulju staviti sitno iseckani crni i beli luk. Dinstati 1-2 minuta, pa dodati mleveno meso, ukoliko je potrebno dodajte malo vode. Kada se meso uprzilo dodati alevu papriku, promesati i ubaciti obareni pirinac, posuti biberom i suvim biljnim zacinom. Sve sjediniti i ostaviti da se ohladi.


Uzeti dublji pleh odgovarajuce velicine i podmazati ga uljem. Kako bi ste najlakse uvili sarmice koristite dasku za secenje hleba, staviti list zelja na dasku, na sredinu lista staviti punu kasiku fila, pa prvo poklopiti levu i desnu stranu preko fila, zatim prebaciti prednji deo lista preko fila i umotati sarmice. Umotane sarmice poredjati u podmazan pleh.

 

Zaprska: u zagrejano ulje staviti kasiku brasna i proprziti, kada brasno dobije zutu boju dodati alevu papriku, promesati pa polako dodati vrelu vodu. Prokuvati da se sastojci sjedine, dodati suvi biljni zacin po ukusu. Sa pripremljenom zaprskom preliti poredjane sarmice. Pokriti ih alu-folijom i staviti da se peku u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kada tecnost provri smanjiti temperaturu na 180 stepeni i krckati oko sat vremena.

Izvaditi i posluziti sa kiselim mlekom ili pavlakom. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI