BELMUZ

 Belmuz je tradicionalno pastirsko jelo koje se spremalo u Istocnoj Srbiji. Svake godine pocetkom avgusta meseca odrzava se Belmuzijada u Svrljigu kod Nisa tada se na otvorenim sprema belmuz i ocenjuje od strane zirija i publike.


Potrebni sastojci:


1kg mladog punomasnog sira (kravlji ili ovciji);

200g kukuruznog brasna (onog za kacamak) i po potrebi malo soli ukoliko sir nije slan.



Priprema:


Mladi punomasni sir iseci na komade i staviti u posudu sa dubljim dnom zagrejati na tihoj vatri, nikako na jakoj da sir ne bi zagoreo. Kada se sir otopi dodavati postepeno kukuruzno brasno uz neprekidno mesanje dok se ne dobije kompaktna masa.

Brasno bi trebalo da pokupi svu masnocu iz sira, pa ga ne treba puno stavljati. 

Mesati sledecih 20 minuta sve dok ne postane glatko i dok mast pocne da se odvaja. Kada mast pocne da pliva po povrsini belmuza jelo je gotovo

Sluziti toplo. Moze uz kiselo mleko, crni luk, krastavac.



Коментари

Популарни постови са овог блога

KIS SA SIROM I SUNKOM

SVINJSKI GULAS SA CRNIM VINOM

POSNI PASULJ NA VODI