Постови

DZEM OD SMOKAVA IZ RERNE

Слика
Priprema ovog dzema je jednostavna, a njegov ukus je fantastican.  Potrebni sastojci: 6kg smokava; 1,5kg secera; Sok od 2 limuna; Sok od 2 pomorandze; 1 seckana pomorandza.  Priprema: Smokve ocistite i odrezite stabljike. Zgnjecite ih rukama ili jednostavno narezite.  Prelijte ih sokom od limuna i pomorandze i dodajte i isecenu pomorandzu na komade. Pripremljenu smesu stavite u dublji pleh i pecite na 200 stepeni.  Kada smesa provri smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite jos sat vremena. Zatim u smesu umesajte secer i pecite do zeljene gustine (ukoliko zelite malo redji dzem pecite oko 2 sata, a ako zelite gust onda ga pecite 3 sata). Gotov dzem jos dok je vruc sipajte u tegle, zatvorite, stavite naopako,  umotajte u cebe i ostavite da se ohlade. Dzem cuvajte na tamnom i hladnom mestu.

SALATA SA BURRATOM

Слика
Burrata je posebna vrsta mladog sira, koji potice iz gradica Andria, predeo Murgia, u regiji Puglia u Italiji. Pravi se tako sto se mocarela oblikuje u malu vrecicu,  koja se napuni smesom od pavlake i grudvica razvucene mocarele, i uveze na jednom kraju u lopticu.  Postoji mnogo nacina da je jedete. Ide uz salate, pastu ili na pizzi,  a sasvim je dovoljno da je samo stavite na parce domaceg tostiranog hleba, i taj zalogaj zalijete nekim dobrim vinom. Potrebni sastojci: 1 Burrata; Matovilac salata, a moze i rukola;  Paradajz; Kalamata masline; Maslinovo ulje; Balzamiko sirce ili balzamiko krema od nara; So i biber. Priprema: Napravite gnezdasce od salate, dodajte kriske paradajza, masline i onda polozite Burratu na salatu.  Na kraju zacinite i prelijte maslinovim uljem i balzamiko kremom ili sircetom.   Servirajte uz prepeceni domaci hleb.

GRASAK

Слика
Potrebni sastojci: 450g-500g svezeg ili smrznutog graska: 1 glavica crnog luka; Ulje; Malo secera, 1 kasicica aleve paprike; 1 puna kasika brasna; So i biljni zacin po ukusu. Priprema: Crni luk sitno iseckajte i malo proprzite na ulju, kada postane staklast dodajte grasak, sipajte vodu i dodajte malo secera. Kuvajte oko 20 minuta, odnosno dok grasak ne omeksa, zatim sipajte alevu papriku i jos malo kuvajte. Povremeno dolivajte vodu da grasak ne bi zagoreo. Umutite jednu punu kasiku brasna sa malo vode pa dodajte u grasak. Na kraju posolite i zacinite po ukusu.