DZEM OD SMOKAVA IZ RERNE
Priprema ovog dzema je jednostavna, a njegov ukus je fantastican. Potrebni sastojci: 6kg smokava; 1,5kg secera; Sok od 2 limuna; Sok od 2 pomorandze; 1 seckana pomorandza. Priprema: Smokve ocistite i odrezite stabljike. Zgnjecite ih rukama ili jednostavno narezite. Prelijte ih sokom od limuna i pomorandze i dodajte i isecenu pomorandzu na komade. Pripremljenu smesu stavite u dublji pleh i pecite na 200 stepeni. Kada smesa provri smanjite temperaturu na 150 stepeni i pecite jos sat vremena. Zatim u smesu umesajte secer i pecite do zeljene gustine (ukoliko zelite malo redji dzem pecite oko 2 sata, a ako zelite gust onda ga pecite 3 sata). Gotov dzem jos dok je vruc sipajte u tegle, zatvorite, stavite naopako, umotajte u cebe i ostavite da se ohlade. Dzem cuvajte na tamnom i hladnom mestu.