Постови

KNEDLE OD SVAPSKOG SIRA SA GRIZOM

Слика
Potrebni sastojci: 500g sira; 4 kasike griza; 2 kasike prezli; 4 jajeta; So. Za nadev i prelivanje: 2dl kisele pavlake; 200g prezli; 1 soljica ulja. Priprema: Ovaj specijalitet madjarskog porekla veoma je popularan u mnogim vojvodjanskim porodicama. U sir dodati zumanca prethodno odvojena od belanca, pa so, griz i mrvice. Izmesati dodati cvrst sneg od belanaca i ovlas izmesati. Ostaviti dobijeno testo na hladno mesto da stoji oko 2 sata. U siru posudu sipati 3-4l vode, malo posoliti i kada provri kasikom vaditi iz ohladjenog testa knedle i kuvati nekoliko minuta, pa kad se dignu na povrsinu, jednu po jednu vaditi resetkastom kasikom. U vatrostalnu posudu supati polovinu proprzenih prezli zajedno sa uljem, a preko poredjati knedle i preliti kiselom pavlakom. Ponovo preliti ostatkom prezli i staviti u zagrejanu rernu i peci oko 10 minuta da se knedle malo zapeku.

MADJARICA

Слика
Potrebni sastojci: Za kore: 600g brasna; 50g maslaca; 200g secera u prahu; 2 jajeta; 2dl kisele pavlake; 1 prasak za pecivo. Za fil: 1l mleka; 5 kasika griza; 2 kasike kakaoa; 250g secera; 250g maslaca ili margarina. Za glazuru: 80g secera; 2 kasike vode; 100g cokolade; 20g maslaca. Priprema: Zamesiti testo od brasna, maslaca, šećera u prahu, jaja, kisele pavlake i praska za pecivo. Izraditi ga na dasci za mesenje, podeliti na 4 jednakih delova, razvuci oklagijom u velicinu pleha u kom ce se peci. Ispeci 4 kora i ostaviti da se ohlade. Za fil skuvati u litri mleka, grize i kakao na tihoj vatri dok se ne zgusne, dodati secer i jos malo kuvati, ostaviti da se ohladi. U ohladjenu dodati umuceni maslac, sve izmesati pa filovati kore i slagati jednu preko druge. Na kraju dodati glazuru. Skuvati na pari, secer, vodu i cokoladu, pa u vruce dodati maslac, mesati dok se glazura malo ohladi pa preliti kolac.

LOVACKE SNICLE SA KISELOM PAVLAKOM

Слика
Potrebni sastojci: 500g junecih snicli od buta; 4 glavice crnog luka; 2 cena belog luka; 2dl kisele pavlake; 1dl ulja; 1dl vode; So; Biber. Priprema: Snicle izlupati, posoliti, staviti biber i poredjati u posudu za pecenje, ali tako sto se na dno stavi polovina umucene kisele pavlake, pa snicle a preko njih sitno iseckan beli luk i crni luk. Po vrhu sipati ostatak pavlake. Sve preliti uljem i casom vode, poklopiti posudu i peci u zagrejanoj rerni na umerenoj temperaturi oko 2 sata. Na kraju po zelji dodati kolutove limuna.