Постови

PUDING OD SIRA

Слика
Potrebni sastojci: 250g masnog.kravljeg sira; 30g putera; 3 jaja; 2 kasike prezli; Kasika brasna. Priprema: Sir dobro izgnjeciti viljuskom, dodati zumanca izmesati, 20g putera zagrejati, dodati brasno proprziti koji minut, ukloniti sa vatre spustiti masu od sira. Dodati sneg od belanaca. Modlu namazati sa 10g putera i usutiostaviti u masu. Puding kuvati na pari (modlu staviti u posudu sa vodom) poklopljeno oko pola sata. Prezle isprziti na puteru , puding izruciti na tanjir i preliti mrvicama.

HOLESTRIGLICERID

Слика
Ovaj napitak treba koristiti barem.jednom u toku godine kako bi se nivo holesterola I triglicerida odrzao u normali. Potrebni sastojci: 400g korena celera sa liscem; 1000g limuna; 2000ml vode. Priprema: Koren celera oljustiti i oprati, kao i listove. Limun oorati, oljustiti nozem za ljustenje krompira (da bi se odstranio beli deo koji daje gorcinu). U veci lonac staviti 2l vode, celer izrendati na sitnije rende. U pripremljenu vodu staviti izrendan koren celera, listova i limunovu koru.   Staviti i kuvati na jacu temperaturu i od momenta kada provri kuvati 20 minuta.  Poklopiti i ostaviti da seohladi najmanje 6 sati ili preko noci. SaPotrebni oljustenih limuna izmiksati u casi za frape. Vodu sa celerom i limunovom korom iscediti pomocu prese za krompir i u procedjenu tekucinu dodati izmiksani limunov sok. Zatim jos dva puta procediti preko cedila.  Sipati u boce i odloziti na hladno mesto.  Od ove kolicine namirnica dobije se oko 3l lekovitog napitka. Piti 100ml 3x dnevno p

FALAFEL

Слика
Falafel je nacionalno jelo Izraela, ulicna hrana u kojoj se uziva sirom Bliskog istoka. Falafel su przene kuglice od mlevene leblebije ili boba. Potrebni sastojci: 400g leblebija; 1 glavica crnog luka; 3-4 cena belog luka; 1 kesica suvog kvasca (moze i prasak za pecivo samo sto u tom slucaju masa nije potrebno da stoji); So; Biber; Malo persuna; Ulje za przenje. Priprema: Leblebije ostaviti preko noci u vodi da omeksaju. Sutradan samleti leblebije, dodati sitno seckani crni i beli luk, kvasac i zacine i sve dobro promesati.  Ostaviti masu oko pola sata da odstoji, praviti kuglice i prziti ih u dosta zagrejanog ulja.  Falafel takodje mozete peci u rerni.