Постови

SUTLIJAS

Слика
Ukusna i lepa poslastica jednostavna za pripremu, mozete ga jesti topao ili hladan, a i odlicno je kada nemate nista slatko a jede vam se. Potrebni sastojci: 300g pirinca; 1l mleka; 10 kasika secera (moze i manje); Cimet; Malo suvog grozdja.  Priprema: Pirinac operite i ocedite, stavite da se kuva u vodi. Kada voda ispari, sipajte mleko i  suvo grozdje.  Suvo grozdje pirincu daje poseban ukus.  Pred kraj kuvanja dodajte secer i jos malo kuvajte. Sutlijas se jako brzo skuva, ali je potrebno sve vreme mesati kako ne bi zagoreo. Sutlijas sipati u cinije i posuti cimetom. 

TALJATELE SA TARTUFIMA

Слика
Nekada testenine mogu biti veoma ukusno jelo, mogu biti i dosadne, mada uvek iznova posezemo za novim sosom. Jednom godisnje uzivamo u ovim jednostavnim jelima., koja se jako brzo spremaju za 15 minuta. Inace tartufi rastu i kod nas u pojedinim delovima Srbije, imaju specifican ukus i miris, mnogi ih obozavaju. Potrebni sastojci: 400g taljatela  ili sirokih domacih rezanaca; 50g maslaca; 50g tartufa: 1dl pavlake za kuvanje; 1 dl vode; 3 cena belog luka; Limun (par kapi); 1 dl belog vina; Persun; Biber; Sir po zelji. Priprema: Skuvajte testeninu i ostavite na stranu. Maslac, vodu, vino i pavlaku sa belim lukom prokuvajte. Luk mozete izgnjeciti ili ga izvadite nakon sto ste prokuvali sos. Posolite, pobiberite, dodajte persun i procedjenu testeninu. Izmesajte i dodajte tanko narezane tartufe, pospite sa par kapi limuna i sir po zelji.

PRZENICE

Слика
Pofezne,  moca, bundas kenjer ili przenice su veoma ukusan dorucak-vecera u slucaju da vam je ostalo nesto starog hleba,  a imate i koje jaje, pa malo mleka, pa sve to zamutite umocite hleb i pecete na vrelom ulju  i jos kada na to namazete pekmez od sljiva i zalijete belom kafom, savrseno.  Nekada u davna vremena kada sam bila dete, kada je svaka ulica imala svoj lik, decu koja se druze i bake koje prave przenice.  Sve te przenice licile su na bake koje ih prave. Po tome pamte deca koja su ostala tamo i ona koja su otisla u neku drugu novu ulicu  u kojoj se ne zna da li iko vise pravi przenice. Potrebni sastojci: Hleb; 1,5dl mleka; 2 jaja. Priprema: Isecite hleb na kriske.  Umutite jaja i mleko i dodajte malo soli. Hleb potopite u razmucena jaja. Stavite u tiganj sa zagrejanim uljem na umerenoj temperaturi,  jer ako je jaka vatra mogu da izgore. Gotove przenice izvadite i stavite na papirni ubrus kako bi upio suvisnu masnocu.  Sluzite po zelji.