Постови

LABANIJA

Слика
Ne znam za vas, ali ja volim da eksperimentisem, izmisljam,  probam i druge kuhinje. Ovoga puta sam se odlucila za Libansku kuhinju koja kombinuje sofisticiranost evropske kuhinje s egzoticnim zacinima istoka. Libanska kuhinja je laka,  zdrava i niskokaloricna.  Potrebni sastojci: 1/2kg junetine; 1l jogurta; 1 jaje; 100g pirinca; 100g badema; 1 kasika limunovog soka; Seckano persunovo lisce; Beli luk u prahu; Biber; So.  Priprema: Iseckajte meso na kocke i  kuvajte dok ne omeksa. Umutite posebno jaje i jogurt pa kuvajte oko 10 minuta na laganoj vatri. Skuvano meso ocedite,  pa sacuvajte jednu solju vode u kojoj se meso kuvalo, meso mora biti u potpunosti kuvano.  U vodu koju ste izdvojili sipajte so, biber,  beli luk u prahu,  limunov sok  i  persunov list, promesajte i ulijte u skuvani jogurt.  Posebno skuvajte pirinac i ocedite ga. Skuvajte bademe, oljustite i zapecite. Na dno tepsije poredjajte krupne kocke hleba, prekrijte pirincem, preko stavite bademe, zatim sloj mesa

TART SA JABUKAMA

Слика
Secam se bilo je to davno tada sam napravila svoj prvi tart, kasnije sam ga pravila mnogo puta, doduse moram biti iskrena nije mi bas svaki put ispadao dobro, ali kada se odozgo stavi voce, malo dotera fantastino izgleda, a najbitnije je da je veoma ukusan.  Potrebni sastojci: 1kg jabuka; 1 komad smrznutog lisnatog testa; 300g smedjeg secera; 50g maslaca.  Priprema: Maslacem premazite tepsiju,  zatim pospite brasno na radnu povrsinu i razvijte testo velicine tepsije. Rasporedite smedji secer po tepsiji. Oljustite jabuke i isecite na kriske. Gusto rasporedite jabuke u tepsiju, prekrijte jabuke testom i stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni oko 15 minuta.  Tart mozete po zelji ukrasiti slagom ili posuti cimetom. 

BAKIN KOLAC SA TRESNJAMA

Слика
U dvoristu  bakine kuce  pored ogromne stare kruske,   centralno mesto je zauzimala tresnja.  Tu tresnju je meni poklonio moj ujak kada sam bila mala devojcica. Imala sam utisak da je svake godine radjala vise nego prosle.  U to vreme skoro svaka kuca imala je svoju tresnju u dvoristu. Cesto bi se desavalo da neko preskoci ogradu kako bi ubrao tresnje. Od kada nema vise moje bake, mojih roditelja, a ni ujaka svakog proleca se setim i pitam se da li je tresnja jos uvek tamo.  Potrebni sastojci: 3 jaja; 2 solje (2,5dl) secera; 1 solja ulja; 1 solja jogurta; 2 solje brasna; 1 vanilin secer; 1 kesica praska za pecivo; 350g tresanja; Malo secera u prahu za posipanje.  Priprema: Umutite jaja sa secerom,  pa potom dodajte ulje i jogurt,  jos malo umutite,  a onda dodajte brasno pomesano sa praskom za pecivo i vanilin secer. Sipajte masu u pleh,  a zatim rasporedite tresnje ociscene od kospica. Pecite na 180 stepeni oko 40 minuta ili proverite cackalicom. Ohladite kolac