Постови

REKLI SU O HRANI

Слика
Sigurno znate barem jednu izreku koju rado ponavljate kada god sednete za sto ili kada spremate neki obrok.  Bez obzira gde se nalazili, ljudi rado citiraju izreke i poslovice drevnih mislilaca,  knjizevnika i nepoznatih autora da su vezane za pripremanje hrane.  Svaka zemlja ima svoje izreke i poslovice vezane za kulinarstvo i gastronomiju pa tako i Srbija ima mnoge poslovice, recimo kao ona koju svi znamo, a to je: 'Zdravlje na usta ulazi". Moja omiljena izreka osim navedene je i ova koja nije sa nasih prostora: "Gostoljubivost podrazumeva toplinu ognjista,  ukusnu hranu i pravo na tisinu ". Autor: Ralf Waldo Emerson.  Koji su vama najbolji citati o hrani i picu? Mozete u komentaru navesti jos neke lepe citate.   Unapred se zahvaljujem!

BECARAC

Слика
Ukusom bogati sataras (becarac) jedno je od onih jela koje veliki broj ljudi priprema u vrelim letnjim danima kada je sezona paradajza i paprika.   Lagan a opet jako fini rucak u kome ce svi uzivati.  Potrebni sastojci: 1/2kg paprike silje; 1/2kg paradajza; 1 crni luk; 1 kasicice slatke aleve paprike; 1 jaje; Zacini po ukusu; Prstohvat secera; Ulje. Priprema: Crni luk iseckajte sitno. Papriku ocistite i iseckajte a paradajz oljustite i izrendajte.  U serpu sipajte malo ulja,  dodajte seckani crni luk i malo ga proprzite, zatim dodajte seckanu papriku prziti oko 15 minuta. Nakon toga dodajte jednu kasicicu aleve paprike vrlo kratko proprzite, promesajte i dodajte mleveni paradajz.  Ukoliko je paradajz malo vise kiseo sipajte prstohvat secera.  Uz povremeno mesanje pustite becarac da se kuva oko 30 minuta. Pred kraj kuvanja dodajte zacine po ukusu i jedno umuceno jaje. Kuvajte jos oko 5 minuta.

BRZI PIZZA BRUSKETI

Слика
Potrebni sastojci: Baget,tost ili ako vam je ostao hleb od prethodnog dana; 300g pizza sunke; 400ml kisele pavlake; 120g kecapa; Sir po zelji; Malo origana. Priprema: Izrendajte sunku.  Sjedinite pavlaku i kecap, pa dodajte izrendanu sunku. Tom smesom namazite kriske, bageta, tosta ili hleba. Redjajte u pleh oblozen papirom za pecenje.  Odozgo pospite na svaku krisku malo origana.  Pecite oko 15 minuta na 200 stepeni.